neděle 22. května 2022

Po stopách Anthropoidu

 Procházka po cestě, kudy utíkali Jan Kubiš a Josef Gabčík z místa, kde stříleli na kata českého národa Heydricha, byla dneska v Libni. Skvěle připravená. Začali jsme v zatáčce a putovali až k bývalému obchodnímu domu Baťa, kde bylo odloženo kolo, které tu zanechal Jan Kubiš a Jindřiška Nováková ho odvedla do bezpečí. Zaplatila za to životem. A v mé připravované knize, která je už v tisku, Statečnost je ženského rodu, se budete moci dočíst o podrobnostech. 

Šli jsme po stopách víc Gabčíka, zažili střelbu Kleinovu, zradu Braunerovu i si prošli kolem domu Vosmíkových, Decastelo a skončili u pamětní desky rodiny Novákových. Jejich původní dům již nestojí, ustoupil stavbě metra. Deska je hned vedle. Praha 8 se událostem kolem atetnátu dost věnuje, lze si projít trasu i s pomocí patnácti informativních tabulí. 

My jsme to dnes prošli celé. Tobiáš měl tedy nožičky celé ušoupané, ale byl to zážitek. I bombu z aktovky Jana Kubiše jsem viděla. 

Rekonstrukce přímo v zatáčce bude pak v pátek, bude to veliké. Zastaví se doprava, přijedou pamětníci, zájemci, nadšenci, ale i politici. A připomene se největší akce českého odboje, která znamenala, že jsme se vrátili na mapu civilizovaného světa. 

Vrátím se k těmto událostem ještě mnohokrát. 









Žádné komentáře:

Okomentovat