pondělí 16. května 2022

Alergie

 Je doba alergií na květiny, pyly nebo trávy. Mnozí divoce kýchají a někteří ani raději nevycházejí. Nechci alergikům přitěžovat ještě poukazováním na těžké období. Je to ostatně paradox, čas, který se tradičně označuje jako nejkrásnější v roce, je pro řadu alergiků peklem. I proto chci raději psát o alergii v přeneseném slova smyslu, konkrétně alergii na slovní spojení:-) Trochu humoru a nadsázky do temné doby alergických reakcí. 

Já osobně jsem alergická hned na několik slovních spojení a vyjadřování ze strany svého okolí. Úplně tedy nesnáším, když někde přeje upřímnou soustrast. To je takový bizár, že alergická reakce je vždy takřka okamžitá. Ale zase naštěstí to nebývá tak často, takže se tomu není třeba věnovat. 

Dost alergická jsem na hoďku nebo ahojky, dá se to vydržet, je to v mých uších spíš trapný než bolestivé, ale jsem radši, když to neslyším. 

Co nevydržím, je takové to rádoby familiární, paninko. Pravda, i to pomalu odeznívá, setkávám se s tím většinou, když přijde nějaký řemeslník. A jelikož ty, co paninkují, znovu nezvu, je jich pozvolna méně a méně. Přesto občas dokáže někdo překvapit, když bodře zahlaholí, tak paninko, jsem tady. Zdvořilost mi velí ho nevyhodit, ale vždycky je to vrchol sebeovládání. 

Alergická jsem, a to velmi, když mi na monitoru počítače všechno zamrzne a vyskakuje pouze hláška, google ( či cokoliv jiného) neodpovídá! 

Jak jako neodpovídá? 

Je to stejný jako s blikajícím oznámením : Načítá se!! 

Obě dvě hlášky mě spolehlivě rozčertí, leč to je tak vše, co s tím mohu dělat. Nebo ještě využít pradávnou radu jakéhosi kmeta, "kousni se do pozadí, to tě uklidní!" Logicky použil jadrnější výraz, ale ani ten mě uklidnit nedovedl:-)


Vytočit mě dovede i zdánlivě nevinná formulace, většinou je z mužské strany:-). Mělo by se to udělat 

( jedno co).  On snad čeká, že se to udělá samo? Logicky očekává, že to udělám já nebo někdo jiný, takže věta mělo by se to udělat, je na alergické stupnici dost vysoko:-)

Někdy mě rozladí takové ty zkomoleniny, jako je počta, čekuláda, coubání, které se jsou ve větším množství než malém pro mě dost nesnesitelné. 

Silnou alergii vnímám na rádoby empatickou hlášku na dálnici, vzkaz od ŘSD: Omlouváme se, ale musíme to opravit! Když kolem stejné a neposunuté tabule jezdím roky a nic se neopravilo, skoro uvažuji o zyrteku:-)

Dost velkou alergii mám na připomínky o věku. Ovšem vzhledem k tomu, že ageismus je v dnešní době velmi populární, spojení seš starší je skoro jako nadávka. 

Vrcholnou alergii mám na data. Respektive na datumy. Nebo když jsou z toho ty data. To úplně automaticky opravuji na ta data, což tedy není v kolektivu přijímáno s povděkem. Snažím se to nevnímat, ale ty data nebo datumy mě vždycky uzemní:-)

Alergickou vyrážku mi způsobuje opakování všeho dokola, stejně jako opakování začátku věty. To je takřka neposlouchatelné, stejně jako ráčkování, lamdacismus, šumlování či další logopedické vady ve veřejném prostoru. Když někdo neumí mluvit, asi by neměl působit jako moderátor či mluvčí. Nebo by si měl vzít příklad z dávného Démosthéna, také to neuměl. Chtěl ale být rétor, tak  se to naučil. Navzdory všemu. A ne, aby šišlal na veřejném fóru. 

Moc nezvládám ani určité vazby: jako to dáš, mysli pozitivně, buď v pohodě. Ale to už je jen okrajové, možná to asi i někdy použiju. Asi se se svými alergiemi sžívám. 

A jako to máte s jazykovou kulturou vy? Je něco, co nemáte rádi, nemůžete poslouchat. Nějaká vaše alergie:-)

5 komentářů:

  1. Učím v sociálně vyloučené lokalitě.
    A podle toho vypadají některé věty...
    Máte půjčit tužku?
    Já tomu nechápu...
    Já se omluvuju... A bylo toho mnohem víc.
    A nejhorší je, že denodennim posloucháním to člověk začne brát za své. A já se musím hodně soustředit, abych to nepoužívala mimo školu.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, děkuji, to jsou zajímavé novotvary:-) Nebo spíš patvary. Jako naše matikářka, která klidně řekne, že se " sejdeme o velkou přestávku." Nebo pojedeme tam o prázdniny!" A to ani nejsme ve vyloučené lokalitě:-) Hezký den. J

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, už Vám nėkdo popřál krásné dníky? Ne, není to překlep, dotyčná osoba tento patvar používá často. Stejně jako přáníčko, štěstíčko a jiné zdrobněliny, ze kterých mi naskakuje husí kůže.
    Přeji Vám krásné jarní dny bez alergií na cokoliv 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdrobněliny mi taky dovedou vyrobit dokonalou husí kůži. A dníky jsem snad ještě neslyšela, to bych se rovnou osypala:-) Jeden žasne, co všechno lze zkomolit. Děkuji za inspiraci:-) A hezký den. J

      Vymazat
  4. Lezarts
    A máme SMS jazyk…

    OdpovědětVymazat