úterý 31. května 2022

Maturujeme

 Maturitní zkoušky jsou u nás v plném proudu, finišujeme. Zatím dobrý, chce se říct.

Nechci to samozřejmě zakřiknout, tak jen tak opatrně. Je to po dvou letech zase, řekněme normální, maturitní zkouška. Byť nynější maturanti to jistě mají náročné. Dva roky do školy nechodili, žádnou zkoušku před tím naživo neviděli, takže jsou hozeni do vody rovnýma nohama.

Ale perou se s tím statečně. Určitě statečněji než Cermat, kde se nyní dějí věci. Odvolaná ředitelka Cermatu uprostřed maturitních zkoušek určitě není standardní postup...Nevidím do zákulisí ani nejsem fanoušek Cermatu, ale načasování není tedy nejlepší. Zejména pak pro ty, co půjdou ke zkoušce na podzim. 

Ono se samozřejmě nic fatálního nestane ( předpokládám tedy). Jen to ty studenty prostě znejistí, ještě jim to zkomplikuje už tak složitou situaci. 

Čši testuje děti pomocí nějakých standardizovaných testů. Krom toho, jako vedlejší produkt, či co, vyzvídá formou přiložené ankety informace o jejich soukromí, což je tedy přinejmenším zarážející. Asi jim úplně nic není do toho, co dělají rodiče či jaké knihy mají doma v knihovně. Jistě, lze na to neodpovídat, nejsem si ale jista, zda to těm dětem dojde. A hlavně nechápu, proč to je. 

Ale ono v současném školství nechápu mnohem víc věcí, takže dnes zůstanu u té maturity. Kterou, mimochodem, mnozí také zpochybňují, že nemá smysl, je k ničemu, je stresující a bůh ví jaká...

Já osobně ji vnímám jako určitý iniciační prvek, nejde tolik o vědomosti, ale o to, udělat ten krok, soustředit se, překročit svůj Rubikon. Uvidíme, jak dlouho to vydrží. Třeba přijde čas, kdy si vygůglíte nějaký certifikát a bude:-)

Zatím tedy ale zkouška probíhá, jak již jsem řekla, zatím dobrý.... 

A já si to velmi užívám, jsou to ( alespoň z dějepisu) kultivované rozhovory, oni umí, diskutují o tématu, prostě dospěli:-) 



Žádné komentáře:

Okomentovat