pondělí 9. května 2022

Konec války

 Tedy té druhé světové a konec v Praze, kde se čekalo na Sověty.  V Plzni už třeba pár dní slavili. V Evropě to oficiálně skončilo 8. května. Dodnes je to vnímáno jako konec druhé světové války v Evropě. Praha se ovšem svezla v tom ruském duchu. Však ji taky po desetiletí " zdobil" tank číslo 23, fiktivní vítěz závodu osvobozující armády do Prahy. Po revoluci zrůžověl a nyní je v muzeu v Lešanech. 

Konec té stávají války je ovšem v nedohlednu. 

A je naprosto prapodivné oslavovat armádu té země, která kdysi osvobozovala a dneska sama útočí a dělá taková zvěrstva, která jsme dosud vnímali jako válečné hrůzy dob dávno minulých a znali za stránek učebnic a odborných publikací. 

To, že jde o jinou dobu, jinou generaci vojáků, jinou situaci, tím asi nejde argumentovat. Válka jako válka. 

Takže letošní oslavy postupu Rudé armády budou asi prapodivné. Někde je úplně zrušili, jinde nahradili jen tichou pietní vzpomínkou. 

Osobně bych je pominula úplně. Když jsou Rusové schopni opakovaně rozpoutat válku, asi není vůbec nutné připomínat, že jednu kdysi ukončili. Navíc, tehdy šlo tak trochu o vyhánění čerta ďáblem, jedno zlo bylo nahrazeno jiným, ale to už je zase jiná kapitola. 

Dnes tedy skončila válka. v Praze. V roce 1945.

V roce 2022 válka nejen, že není v muzeu, jako tank číslo 23, ale reálně probíhá nedaleko nás. Dost šílené nepoučení z dějin:-(

Žádné komentáře:

Okomentovat