pondělí 26. dubna 2021

Jaderná elektrárna

 Nevím, zda to nelze brát jako provokaci, mluvit dnes o Černobylu. Myslím tím dobu, kdy se zcela vážně diskutuje, nebo diskutovalo, o zapojení Ruska do jedné z našich jaderných elektráren. :-) 

Nicméně, historie je historie a dnes je výročí. V roce 1986, v tento jarní den, bouchla jaderná elektrárna v Černobylu. Všichni ten příběh známe, loni dokonce vznikl docela uznávaná seriál na dané téma. 

Do oblasti se v době předcovidové dokonce organizovaly pravidelné zájezdy. Možná se tak děje i nyní, určitě se to vrátí v postkovidu. 

Tehdejší československé komunistické vedení se zahalilo do hlubokého mlčení, posléze mlžení a až za dlouho se veřejnost dozvěděla, z části dozvěděla, co se vlastně stalo. 

Mezi tím stačil proběhnout První máj a jeho hromadné povinné oslavy, předtím se pálily čarodějnice, což tedy za komunistů neslo název Vatra přátelství a míru, ale šlo o klasické pálení čarodějnic. 

Bylo extrémně hezké jaro, všichni venku nadšeně z plných plic dýchali svěží jarní (černobylský ) vzduch.

Cyklisté odjeli kroužit na kolem Kyjeva na Závod míru, aby všem dokázali, že je tam naprosto bezpečně. 

O havárií jsme se dozvěděli dřív ze Svobodné Evropy než z oficiálních míst. Podobnost s tím, že dnes se věci dozvídáme dřív z instagramu nebo twitteru než z oficiálních míst, je určitě čistě jenom náhodná. 

A tak si to dnes připomínáme,.Den, kdy bouchl Černobyl


2 komentáře:

  1. Nevidím na tom nic moc k oslavám🤨. Evropské vlády, ať západní, či východní mlžily roky o vlivu toho Černobylského ohňostroje!!! A to by jsme si měli nechat od soudruhů dostavit naší jadernou elektrárnu...

    OdpovědětVymazat
  2. Však jsem také nemyslela na oslavu, ale na připomenutí. A i v tom kontextu současné doby.

    OdpovědětVymazat