pondělí 5. dubna 2021

Pondělí velikonoční

 Dnešní pondělí je samozřejmě zcela nevelikonoční. Žádní koledníci nechodí, pohyb lidí hlídá Policie, tradice jsou uloženy k ledu (díky chladnému počasí takřka doslova:-). 

Jediné, co je tradiční, je volný den, i když si samozřejmě můžeme říkat, od čeho že máme volno? Od zapnutého počítače? Od nekonečného home officu? Či od pravidelného testování? 

Nu, každý si asi nějaké své volno najde. 

Komické je, když čtete třeba na sociálních sítích výkřiky dnešních politiků, kteří loni vykřikovali, jak si letos užijeme velikonoční svátky s plnou parádou. Podmínkou je, abychom zůstali doma. Tedy loni!!!!

    No, a letos je to tu zase. Opakování je zde nikoli matka moudrosti, ale poukaz na to, jak máme vážit slova. Než vypustíme nějaký slib, měli bychom vědět, zda jsme schopni ho naplnit či zda je to jen pouhá fáma. Jako, že slibem nezarmoutíš. No, v tomto případě asi nezarmoutíš jako spíš rozladíš a způsobíš současnou realitu. Jako že už nikdo ničemu nevěří. Nic nechce dodržovat, protože pořád někdo lže a překrucuje realitu. 

  A tak už podruhé za sebou trávíme Velikonoce v karanténě, letos navíc pod dohledem Policie. 

Přičemž dnešní přístup k velikonočnímu pondělí je u nás asi spíš pohanský než církevní. Tuším, že kdysi dávno soudruzi tím, že z tohoto dne učinili volný den, chtěli z povědomí širokého národa trvale vymazat tu církevní podstatu. Udělali z toho svátky jara.  

A dost úspěšně, mnozí to tak vnímají i dnes. A tak se běhá s pomlázkou a rozdávají se vajíčka a alkohol. prostě slavíme přicházející jaro:-).

   Ale pozor, pomlázka je dávný zvyk, připomínaný již někdy ve třináctém století. Takže nic nového pod sluncem. 

  V rámci víry jde o tzv. Červené pondělí, kdy se věřící radují ze svého vykoupení. To je tedy moje laické povědomí, nejsem teolog, ale takhle nějak to vnímám. Začíná velikonoční oktáv. A doba do letnic, kdy vlastně teprve končí velikonoční doba, tedy letos 23. 5. 

Takže pozor na sliby politiků, že děti půjdou do školy po Velikonocích. Mohou také myslet až konec května. 

Tak, jako tak, dnes jen přeji hezké sváteční pondělí. 


1 komentář: