pondělí 12. dubna 2021

Gagarin

 Dobrý den, majore Gagarine.... to byla svého času glorifikace. Gagarin, kam se podíváš. Dnes je to jinak, ba dokonce Gagarin patří k těm méně známým historickým postavám. Ne snad k zapomenutým, na tento post kandiduje spíš Vladimír Remek. Bohužel. Testovala jsem mezi studenty, a takřka nikdo ho nezná..? 

Asi chyba ve výuce:-)

Gagarin je na tom lépe. A navíc, dneska je to kulaté výročí, šedesát let od jeho letu do vesmíru. Symbolicky to oslavíme tím, že můžeme překročit hranice okresů. 

Je zde tedy vidět zřetelný akcelerující pokrok:-)

    Na streamu je zajímavé video k jeho slavnému letu, jen tak pro připomenutí, když je to jubileum.  

A možná  i ona slavná píseň, složená právě ten den. 

Vždyť  kdo dnes už zná autora Jaromíra Hniličku, který ji složil? Asi možná jen hudební znalci, byť šlo o skvělého hudebníka. A navíc, on se vlastně té písně zřekl, na protest proti okupaci. 

Ale ta byla až o sedm let později. V dubnu jednašedesátého se ruský astronaut bezprostředně oslavoval. Všichni spolu s Gustavem Bromem připíjeli rudým vínem... Myslím ale, že i dneska můžeme klidně připít a připomenout Gagarina, kterého ten režim stejně také nakonec semlel.... 

I když píšu o Gagarinovi, to hlavně proto, že jde o kulaté jubileum, dnešní datum je bytostně spjaté s Karlem Krylem, je to 77 let, co se narodil. 

A když tedy už písně, tak i nějakou Krylovu. Nejen proto, že ho mám ráda. Ale i proto, že je tak třeskutě aktuální:-(. 

Koho by to napadlo, tehdy, když byl pro většinu nadšenců sametového převratu až trochu otravným, jak zase kritizoval. Už tehdy to viděl. Zatímco my ostatní si nasadili růžové brýle, že jako teď už bude všechno dobré...No, při pohledu na současnou vládu vidíme, jak je to dobré... A tak tedy Karel Kryl 77 let. 


Žádné komentáře:

Okomentovat