čtvrtek 22. dubna 2021

Den země

 Každý rok si ho připomínáme. Většinou jdeme ven uklízet, mluvíme o tom, co každý sám může udělat. Necháváme doma auta, nepoužíváme plasty. Alespoň malý příspěvek k boji za lepší čistotu planety, za ekologii. 

Online doba nám to neumožňuje. I tak se ale o něco pokoušíme. Vypínáme počítače a jdeme ven, uklízet. Ne kolektivně, to bohužel nemůžeme. Individuálně. 

Online si pak prohlídneme fotky z našich akcí, povídáme si o problémech. Třeba i o tom, kolik se po zemi válí roušek a respirátorů. To je úplně nový odpad, ale v takovém množství, že nás totálně zavaluje. 

A navíc škodí zvířatům, ptáci se chytají do roušek, dusí se tím. 

Roušky dusí planetu. 

A navíc je mnozí odhazují na zem, ztrácejí, prostě rouška či respirátor kam se podíváš. A jako bonus ještě všude igeliťáky, rukavice, plastové kelímky, prostě ekobordel. 

Před pandemií se o tomto plastovém teroru mluvilo. Pak přišla panika a o plastech se nejen přestalo mluvit, ale začaly se preferovat. Všechno na jedno použití. Obalové materiály při online nákupech, domácí testování, vše v tunách obalů, často plastových. 

Kafe u okýnka v plastu, pivo v plastu s sebou domů...

Když mi onehdá ve vlaku donesli kafe v porcelánovém hrnečku, cítila jsem se jak v jiném světě. Jakýsi závan kultury stolování. Káva na veřejnosti v šálku. Ne v plastovém kelímku!!!!

A tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Pandemie nás vydeptala nejen zdravotně, ekonomicky, sociálně, ale i ekologicky.... 

A to se nám jednou zatraceně vymstí...

A jeden Den země to nespasí. 

I tak ale je dobře, že je. Někdy i kapka pomůže....

Žádné komentáře:

Okomentovat