úterý 9. ledna 2024

Státní maturity

 Rozmohl se nám tady takový nešvar. Všichni musí mít maturitu. 

Je to trend. 

Protože ale všichni na to nemají kapacitu, snižuje se úroveň, aby na ni všichni dosáhli. Což je logicky kontraproduktivní, protože maturita tím pádem devalvuje. Pro gymnazisty je to zkouška s prstem v nose, pro ty ostatní těžko pokořitelná hranice. 

Přesto všichni zkoušku mají. Nebo mají mít. 

Navzdory tomu, že si každý soudný člověk musí položit otázku, proč má mít někdo šikovný na ruce znalosti z antické literatury? Aktivní sportovec šprtat moderní autory či kadeřnice vědět něco o ekonomických teoriích utopického socialismu?

 Nemusí je mít.

Jsou mu k ničemu. Celý systém je k ničemu. 

O státní maturitě se diskutovalo a jednalo roky. Trvalo to...

Pak konečně vznikla. 

Nejdřív měla dvě úrovně, jednu náročnější a jednu takovou soft. Asi tam byly ještě nějaké ambice, aby to mělo nějakou výpovědní hodnotu, nějakou váhu a úroveň.

To ale bohužel nefungovalo, nakonec se to celé scuclo  na jednu (pa)verzi. 

Pro gymnazisty nedůstojně snadnou. Jiní s ní bojují, někteří s velkým vypětím sil. A celkově je to k ničemu. 

  Takže bych viděla, že nastal čas na zrušení státních maturit. Svůj k svému. Ať má svou váhu výuční list. Nebo jiný typ zkoušky, kterou budou zakončena odborná studia. Která jasně deklaruje, že tady prošla zkoušce na jakési akademii, tady na průmyslovce a tohle je gymnazista, od kterého se jaksi skoro automaticky očekává, že bude pokračovat na vysoké škole.

 Kupříkladu, od své kadeřnice potřebuji, aby mi hezky ostříhala vlasy. Nikdy, za celý svůj život, jsem se svou kadeřnicí nediskutovalo o filosofických směrech antického Řecka ani nerozebírala třicetiletou válku nebo středověkou literaturu. Mluvíme o barvě, střihu a nových trendech, jsem ráda, že umí spočítat kolik to stojí, ale rozhodně po ní nechci matematické derivace ani funkce. Když jdu domů spokojená s účesem, je to skvělé. Stačil by výuční list. Nemusí mít maturitu. 

Ovšem systém ty děti do toho tlačí. Aby všichni měli maturitu. I někteří rodiče jsou v tomto směru nekriticky aktivní.

Proto existuje takový paskvil, jako je státní maturita. 

Navíc jsou některé její části postavené na drilu, mnohdy jde i o rychlost, tedy věci, které moderní pedagogika údajně nechce. Ovšem státní maturita vyžaduje. Kocourkov.

Myslím si, že je na čase systém státních maturit zrušit. Opravdu nemusí mít maturitu každý. A už vůbec ne za každou cenu. 




Žádné komentáře:

Okomentovat