pondělí 15. ledna 2024

Školní relikty minulosti

 

   Zatímco dějepis ve školách moc na růžích ustláno nemá, dějinné relikty se tam drží zuby nehty. Myslím tím systémové, tedy ty, se kterými se patrně nedá hnout. Jsou takové nenápadné, ale o to trvalejší. Zažité, že o nich nikdo nepochybuje.

Napadlo mě to při debatě na počátku nového roku, kdy se někteří diskutující pozastavovali nad tím, proč se nejde do školy druhého ledna?

 Jako jdou všichni ostatní po vánočním volnu. Proč jdou školní děti, a hlavně učitelé, což je ještě víc skandální, do práce až třetího?!

A prý je to z dob, kdy se děti hromadně přesouvaly do internátů, cesty byly daleké a nevlídné, aut málo, vlaky pomalé. A aby se nemusely harcovat na Nový rok, posunul se začátek školy o den.

Dnes už na internát nikdo přes půl republiky složitě patrně necestuje a začátek školy až třetího ledna se bere jako klasické školní prázdniny.

Stejně tak ty jarní, které jsou většinou v zimě. Kvůli horám, prý. Jenže sníh na horách se už dávno neřídí kalendářem, i tak má většina škol jarní prázdniny v únoru. Takový dávný relikt minulosti.

  Postavení letních prázdnin pak je přímo posvátné. Myšlenka, že by se buď mohly posunout nebo nedej bože, zkrátit, tak je vnímána jako kacířská. Nikdo se s ní ani nebude zaobírat.

   Nadhodit představu, že by nemusela být ani povinná školní docházka, nebo alespoň tak dlouhá, že by děti nemusely pobývat ve školách od nevidím do nevidím, tak se stejně v diskusi nikam neposunete, protože to všichni buď zamítnou rovnou nebo systémově.

Naoko (a to se děje zrovna teď) se na veřejném fóru křičí, zkraťte dobu vyučování, redukujte osnovy či bůh ví co ještě.

A do uvolněného okénka se v rozvrhu / a to už potichu/ vždycky něco foukne a ve finále děti jsou ve škole od osmi do čtyř minimálně. Zažila jsem i do půl šesté. Pravda, střední škola, ne základní, ale i tak. Prostě je tam zavřou, protože systematické, a hlavně radostné, vzdělávání to opravdu není.

 Daly by se snadno najít další dozvuky školní historie, ne nadarmo se v okamžiku, kdy se neví kudy kam, oznamuje, že je to školství jako za Marie Terezie. Ale to by bylo čtení dlouhé jako Lovosice😊. A tak jen o tom, pro mnohé nelogickém, školním volnu. Když už budou brzy ty pololetní prázdniny, pak hned jarní a velikonoční😊

 


Žádné komentáře:

Okomentovat