pondělí 8. ledna 2024

Rok hudby

Letošní rok si nese přívlastek hudební. 

Rok české hudby.

 Bedřich Smetana, od kterého se to hlavně odvíjí, bude mít kulaté výročí, chystá se mnoho vzpomínkových akcí. On to má dva v jednom, dvě stě let od narození v Litomyšli a sto čtyřicet let od jeho úmrtí v Praze. 

Těším se na naši vlastní tour po jeho stopách, od Litomyšle přes Jindřichův Hradec - Růžkovy Lhotice-Jihlavu-Havlíčkův Brod-Prahu-Plzeň – a pak se uvidí. Nabízí se logicky Goteborg a Švédsko jako takové, ale to zatím nevím. Asi to bude jen česká stopa:-). 

Ovšem Smetana není se svým výročím jediný. 

Je i sto sedmdesát let od narození Leoše Janáčka. O pět let mladší byl Josef Bohuslav Foerster, tedy další kulaté výročí, 165 let. 

Půl kulaté výročí slaví Josef Suk, narodil se před sto padesáti lety. 

Toho máme trošinku zmáknutého, pravidelně navštěvujeme jeho rodné Křečovice, muzeum i rodnou světničku, ale zcela jistě to bude mít ve výroční rok slavnostnější akcent. 

Ve stejném roce jako Suk se narodil i Oskar Nedbal. 

Slavíme výročí Viléma Blodka, E.F. Buriana či Rafaela Kubelíka. 

  Všechno jsou to nějak kulatá výročí, takže je to opravdový rok hudebních velikánů. 

A připomínají se i ti, co odcházeli. 

Kulaté výročí k připomínce jejich životního konce nabízí sto dvacet let od odchodu Antonína Dvořáka či kupříkladu třicet let od úmrtí operní pěvkyně Jarmily Novotné. 

   Jistě bych mohla pokračovat a najít další osobnosti hudebního roku. Kupříkladu sto let od narození Jiřího Šlitra a zároveň padesát pět let od jeho tragické smrti. Před deseti lety nás opustil Petr Hapka a tak dále...

Čtyřka v letopočtu je prostě nějak spojená s hudbou. 

Rok české hudby, který se právě rozbíhá, tedy nabízí nepřeberné množství výročí, jubileí 

a krásné hudby. Těšíme se ...


















Žádné komentáře:

Okomentovat