středa 3. ledna 2024

Jakou barvu má leden?

 

Někdy mám barevné představy. Některé abstraktní věci vidím v různém zbarvení. Třeba dny v týdnu, hodiny či pocity. Tam je to jasné, někdy je nálada růžová jindy zase do černa.

Barevně vidím i měsíce v roce.  Leden je logicky bílý. Asi je to podvědomě spojeno s představou sněhu, že leden má být zasypaný bělavými závějemi.

Raději si to ale vysvětluji spojením s papírem. Že je leden bílý jako nepopsaný list. Čistá a bělounká stránka, kterou se chystáme popsat. Zda hustě či jen poznámkami, zda originálně či  control c a control v z (nejen )loňska, to už je na kreativitě každého z nás.

Někdo si své bílé stránky čísluje, jiný doplňuje kresbami či malbou, někdo fotí jiný se rozepisuje až tak dalece, že používá souvětí.

Letos asi přibude i těch, co se poradí s umělou inteligencí, ale ta je zjevně dobrá jen na něco. Barevné spektrum roku asi umí nastínit či navrhnout, odstíny barev pak budou na nás.

Bylo by hezké, kdyby příští rok byl plný zajímavých odstínů. Každý asi vidí barvy jiné a jinak, obecně se patrně shodneme na některých ustálených spojeních, že třeba není dobré vidět rudě ani černě. Že je lepší představy barvit do zelena než do šediva. Když má den barvu růžovou je to přiemnější než když je tzv. modré pondělí, tedy den blbec.

Leden nabízí celou škálu bílé. Od té nepopsané, přes bělavou až k jakési našedlé, která naznačuje přicházející únor. Ten by měl být bílý podle pořekadla, že jako v bílé podobě pole sílí, ale moje barevné vnímání února je spíš do černa. Býval to úmor, takže mi to tam asi historicky zůstalo. Ale já chci barevně zůstat v lednu, v jeho bílé dynamice.  Protože ač se zdá, že bílá je jen jedna, opak je pravdou. Vypravme se tedy lednovou bělobou podle vlastních preferencí, ať už vnímáme bílou jako barvu studenou či teplejší, zda upřednostňujete bílou v barvě lnu nebo naopak holubičí šeď. Leden můžete mít vanilkově bílý či krémově bílý. Někdo mluví o skoro bílé a jiný má zase všechno šedivě bílé. Barevná škála je prostě rozmanitá a není rozhodně nutné představovat si začátek roku v barvách. Podstatné je, aby celý následující rok nabídl pestrou paletu všech možných zabarvení. A všechno hrálo podle vašich not. To už jsem ale v jiném uměleckém oboru. Ten nechám dalším měsícům. Leden nechám výtvarně kreativní fantazii, jak si poradit s listem nepopsaným. Je to vlastně taková tabula rasa, tak s chutí do toho.

A zvědavost na závěr. Jako barvu má váš leden?



Žádné komentáře:

Okomentovat