pátek 30. prosince 2022

Budou nebo nebudou?

 Myslím tím petardy a ohňostroje. Podle vyhlášek z Magistrátu a informací z médií by měla být místa, kde se odpalovat nesmí. Ale vzhledem k tomu, že Stromovka patří k oněm chráněným místům, a každý den to tam vesele práská už několik dní, tak si velké naděje nedělám. Jako, že by to někdo uhlídal. Nebo vymáhal...!? 

Mezi pejskaři už samozřejmě panuje panika, mnozí odjíždějí kamsi na venkov v naději, že si tam polepší, že tam bude kýžený klid, ale patrně je to marná snaha. 

Ale nejde jen o psy, ti navíc mají štěstí, že se o ně páníček nějak postará. Mnozí tak stráví konec roku pod vlivem utišujících léků, zavření v koupelně či zalezlí pod postelí. 

Horší to mají volně žijící zvířata. Labutě a kachny ve Stromovce na rybnících. Veverky. Ptáci. Nedaleká zoologická... 

Nemohu zapomenout na potrhané a mrtvé labutě po ohňostroji, který byl před pár lety odpalován z Vltavy...!!!!

   Navíc, tento druh zábavy prostě nechápu. To, že ho nesnáším pro hluk je můj problém. Nesnáším jakýkoliv zbytečný hluk. 

Ale nechápu. Práskání a smrad. To je zábava? A těch peněz... Většina národa si stěžuje, jak má hluboko do kapsy, pořád nás někdo nabádá, ať šetříme, a pak se doslova do vzduchu vyhazují tisíce za nekvalitní pyrotechniku, která nejen obtěžuje, šikanuje okolí, ale i škodí ovzduší....

Já tedy nefandím ani monstrózním oficiálním ohňostrojům, ale jsem ochotná uznat, že v ekonomicky vyrovnané době za určité situace to smysl má. Slavnostní připomenutí nějakého fakt mega výročí. Třeba milénia:-). A dost. 

Ale petardy na silvestra vnímám jako zvrácenost. Jenže i teď slyším za okny, jak to práská. a to je den před. Jsem tedy skeptikus ohledně zítřka. 

A jsem také zvědavá, jak se bude nařízení dodržovat. Případně trestat neuposlechnutí....? 

Tobiáš se také bojí, ale naštěstí jen venku. Doma mu to nevadí, hluk z venku nevnímá, takže to nějak přežijeme, ale je to celé na hlavu.... 




Edit po silvestrovské noci. Byly. A ve velkém. Navzdory zákazu. Nikdo to neřešil. Na Václaváku se pálilo o sto šest. Má cenu takový zákaz vydávat? Když není vůle k jeho vymáhání? Lze se divit, že nikdo nic nedodržuje?



Žádné komentáře:

Okomentovat