čtvrtek 25. srpna 2022

Přípravný týden

    Někdy je pojem přípravný týden takovou obrannou mantrou pro učitele, když vysvětlují, že nejsou doma celé dva měsíce, ale pracují už v srpnu! Někteří to rovnou zaokrouhlí a sdělují, že v půli srpna už jdou do práce. To je někdy reálné, většinou však pocitové. Už od dětství to tak mám, že jakmile se překulí patnáctý srpen, jde se do školy. Byť dnes se optimisticky snažím dětem tvrdit, že mají ještě celé dva týdny prázdnin.

Učitelé tedy oficiálně začínají školní rok o týden dřív. Pojem přípravný týden je pro veřejnost trochu tajemný pojem. Jak se kantoři připravují v prázdné škole?

   Nu, pokud je opravdu prázdná, je to parádní týden. Škola bez dětí má totiž také své kouzlo

 a vskutku se tu lze doslova na školní rok připravovat. Pomůcky, třídu, přípravy, seznamy dětí, rozdělení do skupin, nové kolegy, nové metody a spoustu dalších věcí lze v přípravném týdnu zrealizovat. Existují tam i státem nařízená setkání, jako je třeba klasické školení

o bezpečnosti práce. Tam se každý rok dozvíme, co smíme a nesmíme, většinou tedy nesmíme, pak jsou nějaká další povinná školení, požární, dnes už i protiteroristické či jak se bránit střelci ve škole.

Samozřejmě, důležitý je i prostor pro klábosení s kolegy, o dovolených, pocitech vyhoření či nadšeném očekávání, o tom, jak to léto zase rychle uteklo a copak nás asi čeká v září. Často se plánuje stmelovací pobyt, mnohdy je to doba reparátů a odložených klasifikací. Přípravný týden se prostě dá dobře a aktivně vyplnit.

 Ovšem v případě, že je škola prázdná.

Ono totiž mnohem častější variantou je fakt, že škola je plná řemeslníků. Často navzdory tomu, že se do školy nastěhovali už v červnu, zkrátil se školní rok, aby se naplánovaná rekonstrukce stihla.

 Nestihla.

  A tak v srpnu skáčete přes kabely, vrtačky a sbíječky, v prachu se prodíráte do sborovny

a v neskutečném hluku pak nasloucháte tomu, jak máte být trpěliví a vstřícní, protože tu opravu školy moc potřebujeme a firma, která to v termínu nestihla, by se mohla naštvat

 a protahovat to až do Vánoc.

 Takový přípravný týden svou efektivitu ztrácí. Naštěstí, dnešní doba přeje home office, spoustu věcí lze nachystat v domácím prostředí. Jen to okolí pak opět nabyde dojmu, že ti učitelé mají prostě pořád prázdniny...J



Žádné komentáře:

Okomentovat