sobota 6. srpna 2022

Těšíš se do školy....?

 Otázka, kterou jsou děti školou povinné bombardovány během ubíhajících prázdnin takřka pravidelně. V srpnu pak už většinou nemají úniku.

Těšíš se do školy“ je pronásleduje na každém kroku. Očekává se ale také klasická reakce v podobě protočení očí a radikálního zavrtění hlavou. Takový zavedený typ českého rodinného small talk. Jednak nikoho většinou nezajímá, jak se dítě do školy těší. Stejně tam musí, tak co nějaké těšení. A jednak, o čem se máme bavit?

Většina dospělých si totiž s dětmi neumí moc povídat a tak jediné téma, které je napadne, je škola. Však i oni také kdysi do školy chodili, tak o tom něco ví.

A pak se očekává ona klasická odpověď.

Když dítě odpoví, že se do školy těší, protějšek je většinou zjevně zaskočen. Často následuje bouřlivá reakce.

„Ty se těšíš do školy? To snad nemyslíš vážně? Nezbláznil ses náhodou?“.. či něco v podobném duchu.

Dítě se stáhne a příště už raději neodpoví. Nebo se také začne povinně netěšit.

  Pak se všichni diví špatné pověsti škol a doby školní docházky. Jistě, je to jen marginálie,

o škole jako takové zásadně vypovídají úplně jiné věci, ale celek tvoří detaily. A toto je jeden docela zajímavý detail. Mapuje společenské naladění, takový všeobecně přijímaný úzus, prostě do školy se nikdo netěší. Vedeme k tomu děti svou rétorikou, připomínkami, reakcemi.

  Je to podobné, jak zaužívaná „výhrůžka“ pro budoucí prvňáčky, kteří se většinou těší jaksi přirozeně. Ale zejména ti živější často slyší větu:

„Počkej ve škole, tam tě srovnají.“

Nebo:

„Tam ti ukážou…“

..a jelikož v tomto případě určitě nelze přeslechnut výhružný podtón v hlase, je rázem po těšení se už do první třídy.

  Lze na to jít ovšem i jinak a ptát se, zda se do školy těší učitelé. Protože pak je reálné očekávat, že do tohoto prostředí se budou těšit i děti. A otázka tohoto typu, jako zda se tam někdo těší, nebudou vnímány jako řečnické, s jedinou očekávanou negativní odpovědí. Ale po pravdě, neznám moc učitelů, co se aktivně prezentují výrokem, že se těší na září a do školy. Jen předpokládám, že jejich množina narůstá..

   Podrobné statistiky o těšení se asi neexistují, protože v tomto případě nevíte, co si od očekávaného výsledku slibovat. Zda lepší náladu ve škole, lepší pověst školy jako takové, lepší vztah ke vzdělávání, lepší psychickou vyrovnanost dětí a kantorů….?

  Jediné, co z toho vyplývá, že by zjevně šlo o posun k lepšímu. A stačilo by k tomu tak málo. Aby se (skoro) všichni účastníci vzdělávacího procesu do školy těšili. A zároveň, aby jim nikdo jejich potencionální těšení se neznechucoval. Aby se za to nestyděli, že se těší do školy, protože v rámci stávajícího small talk to tak většinou je.

 

                                                         Tobiáš se ale do školy těší

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat