sobota 20. srpna 2022

Fotím zrcadlovkou

 Věta, která kdysi zněla z úst fakt dobrých fotografů, se stala archaismem. A brzy se jistě přesune do kategorie historismů. Focení foťákem už tedy pozvolna přestává existovat. Canon a Nikon se to rozhodly zabalit, mobilnímu focení nelze konkurovat, další zrcadlovky prostě vyvíjet nebudou. Konec jedné velké éry. 

Už se fotí jen na mobil, který je vždycky po ruce. A který taky už umí dobré fotky. 

Sama si ve své vlastní historii pamatuji, kdy jsem tvrdošíjně fotila na foťák. Jako že telefon je na volání, foťák na focení. A jak šel čas, je všechno jinak. Všechno je v mobilu. Foťák nevyjímaje. 

Ostatně, pamatuji i focení na film, vyvolávání v temné komoře... Tehdy jet na dovolenou s jedním kinofilmem bylo docela dobrodružné, jako co vyfotit, jak to na clonit a co z toho nakonec vyjde....

To už ani není pravda, to je jiný svět. 

Focení digitálem je bližší, stejně jako ta luxusní zrcadlovka. 

Ale stejně vyhrál mobil. Fotím s ním taky. Přesto si tak trochu někdy v skrytu duše myslím, že je to škoda, že ty zrcadlovky mizí... Asi nostalgie, vždyť kdo by se se dneska tahal s foťákem. 

Spíš je zajímavé, jaké jsou to historické paradoxy. Když umíte, tak nejlepší fotky jsou stejně ty černobílé, na kinofilm. To je umění. 

A my ostatní to mrskáme na mobil. Jak to ale mají profesionálové, to uvidíme. Ti dnešní asi taky fotí na mobil. Jestli to tak zůstane, uvidíme. Zatím je jisté jediné, že novou a lepší zrcadlovkou už prostě nekoupíme...




Žádné komentáře:

Okomentovat