úterý 8. března 2022

MDŽ

 MDŽ je dnes asi trochu zprofanovaný svátek, všichni slaví svátek matek či Valentýna. Ale já ho mám docela ráda, navzdory jeho špatné pověsti, kterou mu vytvořili soudruzi se svými karafiáty a opileckými večírky s okoralými chlebíčky. Myslím, že jeho dějinná pověst je úplně jiná, což ale nehodlám teď vysvětlovat a rozebírat. Jistě jsem to tady už kdysi dělala. Dnes začnu konstatování, že je přeci vždycky hezké udělat si svátek, dostat doma květinu a jen tak si připomenout, že je hezké být spolu, že je hezké být ženou. Ale ani o tom psát nechci. Cítím, že chci dneškem připomenout ty ženy, které sem utíkají před válkou. Je jich moc, vezou s sebou děti a většinou jednu dvě tašky s nějakými věcmi. Zbytek zůstal doma, který už ale jejich domov není, protože to Rusové rozmbobardovali. Nechali tam i své muže, kteří bojují proti tomu kremelskému magorovi, který byl dlouhá léta adorován i našimi politickými špičkami. A tak můžeme být svědky příjezdu statečných žen, mnohdy na hranici zoufalství, které vystupují z vlaku na Hlavním nádraží, v neznámé zemi, s sebou jednu tašku, v náručí vystresované a unavené dítě. Tak těmto ženám chci věnovat dnešní text o MDŽ. A určitě jim nechci dát nějaký symbolický karafiát, chci jim pomoci a těší mě, že pomoc tady funguje a běží. Ale kdyby měly tyto ženy dostat nějakou květinu, symbolickou, pak asi pugét třeba tulipánů, které vnímám jako naději. Nebo kopretin, které symbolizují odvahu a vytrvalost. A  i když to má být text oslavný vůči nim, nemohu si na závěr odpustit invektivu směrem k diktátorovi. Boží mlýny melou... 

A sama si nejsem jistá, zda ( pokud se tak stane) je soud v Haagu dostatečným trestem.  Neměl by si to strůjce všeho také prožít, sám a na vlastní kůži...? Asi se to nestane, ale je to šílený, co jeden malý hajzl dokáže způsobit milionům lidí a dětí. 

Nedá mi při zmínce o dětech nezmínit i naše studenty. Sami organizují svačinové dny a výdělek posílají na pomoc. 

A tak, při příležitostí dnešního MDŽ přidáváme i všem ženám, které utíkají před válkou, symbolický pugét růží a srdce a odvahu. 







Žádné komentáře:

Okomentovat