čtvrtek 10. března 2022

Il divino Boemo

   Božský Čech, což je italská přezdívka slavného českého hudebního skladatele Josefa Myslivečka, se narodil před 285 lety, v roce 1737, 9. března.

    Přišel na svět v Praze, v mlynářské rodině. Otec provozoval živnost v Šárce, v Sovových mlýnech či na dnešní Novotného lávce, kde stával Kutilův mlýn.  V Sovových mlýnech se manželům Myslivečkovým narodila dvojčata, Jáchym a Josef. Později k jednovaječným bratrům přibyla sestra Marie Anna. Rodina byla dobře zaopatřena, mohla se dětem dost věnovat.

Oba starší bratři dlouho kráčeli životem společně, vychodili dominikánskou školu u svatého Jiljí, poté gymnázium u jezuitů v Klementinu a společně nedokončili filozofii na univerzitě. Život je nakonec donutil věnovat se otcově živnosti, proto se vyučili mlynáři. Jejich sestra mezitím vstoupila do řádu

a stala se řeholnicí.

  Bratři Myslivečkové se pomyslně  rozešli až v hudbě. Josef muzikou žil, stala je jeho vášní. Hrál na housle, komponoval a působil jako varhaník.  Aby načerpal inspiraci, vydal se na zkušenou přes Vídeň do Benátek.

Pokračoval zde ve svých hudebních aktivitách, hrál na housle a varhany, studoval hudbu. Jenže život v Itálii nebyl levný, došly mu peníze z domova a on se dokonce zadlužil.

   Ale pak se proslavil jako skladatel. V Parmě uvedli jeho kantátu Zmatek na Parnasu, s velkým ohlasem. Začalo se mu dařit. Italové si ho onálepkovali jako Il Boemo.

 Mohl odjet do Prahy, splatit dluhy a předat živnost bratrovi. Byla zde v divadle V Kotcích  uvedena i některá jeho díla.

Vrátil se do Itálie, kde se i nadále vezl na úspěšné vlně. V Bologni se setkal s Mozartem a jeho otcem, který ho obdivoval. A s mladým Amadeem se spřátelili, doživotně.

Spolu se slávou přišly i peníze a ženy. Mysliveček si koupil palác v Římě, zamiloval se, žil naplno.

Užíval  si hudební slávy a radostí života. Bouřlivý život mu posléze zkazila pohlavní choroba. Údajně tedy. Kostižer, který mu postupně likvidoval celý obličej, někteří spíš přičítají špatně léčené zlomenině nosu po silničním neštěstí, kdy se s ním převrátil kočár.  Strávil rok v nemocnici a opustil ji se stříbrnou páskou přes totálně znetvořený obličej. Dost citelně to  poznamenalo poslední roky jeho života. Když ho v mnichovské nemocnici navštívil jeho dávný přítel, Leopold Mozart, byl z jeho stavu upřímně zděšen. Měl ale geniálnímu muzikantovi za zlé, že si nemoc přivodil svým bujarým životem. A vyslovil přání, aby se takový člověk už nikdy nesetkal s jeho synem, který ale toto přání svého otce nerespektoval a svého dávného přítele stále podporoval.

  Myslivečkovi se teď už tolik nevedlo, přesto skládal takřka do konce svého nedlouhého života. Umřel v Římě v roce 1781 v necelých čtyřiceti třech letech. Nekrolog v Praze sepsal František Martin Pelcl za pomoci Josefova dvojčete Jáchyma. A my si letos připomínáme 285 let od jeho narození. Božských Čechů zase tolik nemáme, proto je to výročí nejen hudební.

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat