středa 23. března 2022

Proč?

Když kdysi dávno běžel v kinech brutálně syrový film "Proč?," skoro jsem nevěřila, že jde o  možnou realitu. Proč by se, proboha, někdo takhle choval?

 Poučena léty života vedle Sparty je mi chování ultras asi jasnější, vím, že to existuje, byť to nechápu dodnes. Ale už chápu, že to možné je. 

Název filmu Proč mi ale tak často evokuje dnešní situaci. 

Proč? 

A zase to nechápu. A na rozdíl od fotbalu si ani nemyslím, že to kdy pochopím. 

Dva roky tady svět bojuje s covidem. Zuby - nehty - rouškami - očkováním -se snažíme zabránit umírání lidí. I v Rusku to tak měli, roušky, izolace, očkování. (Ostatně, story s jejich Sputnikem a Vrběticemi je dost  nechvalně mediálně známé)

Ledva epidemie zvolní ( nelze asi říci skončí, protože covid neskončil, jen ho z mediálního prostoru vytlačilo silnější téma), takže ledva to naoko skončí, vypukne válečné šílenství, které vyvražďuje celý národ? 

A vlastně i všechny kolem. 

Nejdřív lidi zachraňujeme ( některé dokonce i proti jejich vůli), poté je vyvražďujeme ( to tedy proti vůli civilizovaného světa, leč zatím je nám naše vůle na nic)

Proč? 

Před sto lety to lidé měli dost podobně, byť v opačném gardu. Válka, epidemie ..a pak fáze blahobytu. 

My jsme tím blahobytem začali, pak byla epidemie, nyní válka....?

Co bude dál? Před sto lety následovala krize a další válka. 

Co  bude teď? Krize určitě, ta už je tady vlastně docela dlouho...

A pak? 

Těžko říci, uvidíme. 

Je tu ale pořád to jedno velké zásadní proč???

Pořád tomu nerozumím. Jako bychom se, kruci, neuměli, z těch dějin alespoň trochu poučit. Nechci  je prožívat znova, nechci zase komunisty, fašisty, tu bídu, válku, utrpení, totalitu..... Nemusí si to přeci prožít každý na vlastní kůži.  Někdo dokonce i vícekrát:-(.

Také nemusím okusit španělskou botu, abych si naprosto živě uměla představit, co to se mnou udělá... 

Navíc, všichni diktátoři ve finále skončili blbě, takže fakt ani jako totalitní šílence nemám před sebou světlé zítřky...

Takže proč?

A proč jsme teda zachraňovali svět před covidem, když ho nyní cíleně ničíme??

Jsou to všechno logicky řečnické otázky,  bez odpovědi, spíš takové zoufalé výkřiky. I když možná, že nějak  mlhavě  se na ně odpovědět dá. Jako že jsme neviděli, přikyvovali, tolerovali, nevěřili.....

Ale ve finále zase ty velký dějiny převálcují osudy těch malých, kteří to fakt nezpůsobili. A ani to nemohou změnit. 

Je to fakt paradox, dva roky se maká na spáse světa, izolace, roušky, léky.... A když se zdá, že by to mohlo klapnout, tak si to rozstřílíme.....

No, nežijeme my někde v Matrixu? 

Nebo spíš v  šíleném Kocourkově....

Prostě to proč je dost vytrvalé:-)?


Žádné komentáře:

Okomentovat