pondělí 14. března 2022

Splašené veverky

Při ranní procházce ve Stromovce jsme narazili na nezvyklé množství vyděšených veverek. Vystresovaně přebíhaly ze stromu na strom, vypadalo to, že neví, čí jsou. 

Nemohla jsem se jim divit. V parku se totiž uklízelo listí. Nikoli hráběmi či něčím podobným, ale řvoucími benzínovými fukary. 

Když jsme se přiblížili k ohnisku dění, hluk připomínal něco jako vlakovou havárií. Několik zaměstnanců- nevím, jestli lesů či Prahy 7, zde vyzbrojeno oněmi nástroji, které vytvářejí takovou zvukovou kulisu, že neslyšíte vlastního slova, přefukovalo listí z hromady na hromadu. 

Veverky zmateně prchaly. 

Prchli jsme také. My, na rozdíl od chudáků veverek, do klidu. 

A v nastalém tichu jsem mohla přemítat, proč tomu tak je? Toto zaměstnání, člověka s fukarem, který přefukuje listí z místa na místo, jsem vždycky považovala za nejvíc zbytečného zaměstnance, na naprosto zbytečnou profesi. A v době, kdy brojíme za čistotu ovzduší, to nechápu už vůbec. Stejně to nakonec musí nějak dohrabat. A naložit?  Nebyly by hrábě minimálně efektivnější, když už nemluvím o tom, že jistě by byly ekologičtější? 

A v současnosti, kdy paliva jsou tak drahá, že vládní činitelé vybízejí národ, ať dobrovolně paliva omezí, to nechápu už vůbec. 

A úplně nejvíc je mi líto veverek a ostatních živočichů, kteří nemají kam utéct. A to přitom bylo tak hezké a slunečné ráno. Pak stačí jeden  ( kdyby jeden, alespoň deset jich bylo) fukar(ů) a všechno je jinak. 


1 komentář:

  1. Souhlasím. Místo hrabání kravál se smradlavým fukarem. Lidi se zbláznili.

    OdpovědětVymazat