pátek 11. března 2022

Také máte hosipa?

 Někteří znalci jadrné češtiny jistě vědí, hosip je "choroba" spojená s pamětí, tedy úplně přesně lidově, 

" hovno si pamatuji":-) : 

Dobře si vybavuji ten můj údiv, když jsem se s tímto pojmem prvně setkala, úplně na férovku jsem kdysi dostala doma otázku, zda mám taky už hosipa? Neznala jsem, tedy nechápala. Teď už samozřejmě tento pojem dobře znám a často také pozoruji na vlastní kůži. 

A proč o tom dnes píšu? Protože můj kalendář dnešek zmiňuje jako den mozku.  Dokonce den evropského mozku.  Asi máme jiný mozek než na jiných světadílech.

V televizi jsem pak slyšela debaty o Alzhaimerově chorobě, to je ale příliš vážné téma, o tom si psát netroufám. Ale o tom, jak nám nefunguje krátkodobá paměť, jak trpíme "hosipem", protože na všechno máme aplikace a nic si nepamatujeme. Já třeba ani telefonní čísla, spoléhám na to, že jsou v mobilu. A když pak nastane situace, že bych měla vyťukat číslo z hlavy, nevím.

 Ale den mozku mě zaujal i tím, jaké příběhy jsem zachytila o mozkových schopnostech i o tom, jak mozek cvičit. Je to prostě sval a když se netrénuje, krní. Vidím to i na dětech, jak jsou poznamenány trendem, hlavně ne nic zpaměti, všechno si najdete. 

No, všechno ne. A když už, tak musíte umět hledat. Vědět, co hledáte. A k tomu je funkční paměť ( nemyslím ta počítačová) docela stěžejní.

 Docela mě zaujaly i mnemotechnické pomůcky, které pomáhají v běžném životě. Třeba klasické KBM, před odchodem z domu. Klíče, brýle, mobil:-). Nebo dávné školní šetři se osle. To ovšem dnes už moc děti nevyužívají, protože si daný údaj raději najdou:-) A když jsem se kdysi pokusila jim touto větičkou napovědět, bylo to přijato jak urážka, takže jsem musela složitě dovysvětlovat, že jim nenadávám, ale pomáhám. 

Existují i kurzy pro trénování paměti, tam jsem ještě nezavítala, jen o nich vím. Ale láká mě to, nacvičit si triky, které usnadní zapamatování si nezapamatovatelného. Zejména teď, kdy černé vize o vypnutí všeho a možném black outu už nejsou tak úplně nemožnou realitou a jsou naopak očekávatelné. Kde bych potom potřebné věci našla, když takový Ottův slovník naučný už dávno vyšel z módy jako zastaralé pomalé médium?

 Jaké mnemotechnické pomůcky utkvěly v paměti vám? A co váš hosip, potkali jste ho někdy?

1 komentář:

  1. Kurz trénování paměti jsem absolvovala. Bohužel, nemohu říci, že bych udělala pokroky a uměla používat memo-techniku v běžném životě. V čem mě kurz ujistil, že na tom nejsem tak špatně, zatím ( i tak si odběhnu na poštu, ale doma zapomenu dopis😉)

    OdpovědětVymazat