neděle 22. srpna 2021

Království za koně

 Slavný zoufalý výkřik anglického krále Richarda III. asi patrně všichni někdy někde slyšeli, mnozí ho často i používají. 

Jde o klasickou slavnou větu, ala toho bohdá nebude. aby český král z boje utíkal, které všichni známe, leč osobnosti doby minulé je patrně nikdy nevyřkly.:-) 

To ale neznamená, že bychom se nemohli ohánět jejich znalostí:-). 

Tak proč asi tak chtěl anglický král z rodu Plantagenetů, které posléze na anglickém trůně vystřídali Tudorovci, jež asi většinou známe z (podle mě dost nepovedeného) televizního seriálu?

  Chtěl samozřejmě, aby mu někdo pomohl. A nabízel nereálné odměny. ( takové, když ptáčka lapají, hezky mu zpívají:-))

    Bitva, která probíhala 22. srpna roku 1485, tedy přesně před 536 lety, se nevyvíjela vůbec podle jeho představ. A protože Richard nakonec prohrál, zjevně jeho volání nikdo nevyslyšel. Jenže, jak už bylo výše napsáno, on určitě  nic takového nepožadoval, to mu do úst vložil až mnohem později William Shakespeare ve svém dramatu Richard III. 

Tudíž onu dávnou bitvu, která má dnes své nekulaté výročí, jednak ani nezažil, jednak upravil k obrazu svému. 

Mimochodem, šlo o bitvu u Bosworthu, která ukončila válku růží, smetla Plantagenety na smetiště dějin, otevřela prostor pro ukončení anglického středověku a vládu slavných Tudorovců. 

Richard prý také byl posledním králem, který padl v bitvě. Navzdory svému přání, že dá království za koně, který by ho z bitvy, ve které údajně skončil opěšalý, vyvezl. 

  Nu, jistě bychom i dnes mohli často vyřknout podobně nereálnou nabídkou, i naše doba totiž nabízí příležitostí prosit o lepší realitu či vládu či vládní rozhodnutí opravdu nespočet.

Leč, jak vidno, království za koně nikdo nenabídne. Ani tehdy, ani dnes.

 A pak, že se dějiny neopakují.:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat