pondělí 23. srpna 2021

Baltský řetěz

 Dnešní den, respektive dnešní datum, nijak zvlášť nevybočuje, málokdo si ho uvědomuje, přitom se děly věci. A dvě z chci krátce připomenout. Jednak zločinný pakt Ribbentrop-Molotov, který připravil podmínky pro rozdělení moci v Evropě mezi Sověty a nacistické Německo, umožnil tedy zahájení války. A moc se o tom nemluví. Ale stalo se..

A aby se tak úplně nezapomínalo, stal se dnešní den dnem památky obětí totalitních a autoritářských režimů. Inicioval ho kdysi Václav Havel s Joachimem Glauckem.

Není moc pravděpodobné, že by ho dnešní "politická elita" nějak připomněla, dnes jsou bohužel jiné priority, ale snad to není na věčné časy a podobná výročí se zase budou akcentovat. 

A pak je dnešek spojen s tzv. Baltským řetězem ( ono ale vše souvisí se vším) 

 kdy v roce 1989 lidé v pobaltských zemích vytvořením lidského řetězce protestovali proti stále trvající sovětské okupaci. Právě symbolicky, na den výročí zločinného paktu Ribbentrop - Molotov, se obyvatelé Litvy, Lotyšska a Estonska lidsky propojili, držíce se za ruce, vytvořili nepřerušený řetěz mezi všemi hlavními městy. 

Takže dnešní datum má opravdu historické konotace.

Žádné komentáře:

Okomentovat