čtvrtek 5. srpna 2021

Genderové přemítání

 Letně odlehčený olympijský sloupek.

Tentokrát jsou to takové postřehy nad trvalými stereotypy, které vnímám ve veřejném prostoru. Nikterak nechci hodnotit gramatiku titulků České televize, kde se dá zachytit tolik pravopisných chyb, že někdy pochybuji, že mají nějakého korektora, když už to neumí sami. Ale patrně bude někde na dovolené. 

Mě spíš zaujaly stylistické formulace typu, že :Markéta Vondroušová podlehla v zápase, zatímco Lukáš Rohan vybojoval stříbro.... 

Markéta přece také vybojovala stříbro? 

Muži, kterým bylo již přes čtyřicet, byli oslavováni jako "nesmrtelní" sportovci, kteří popírají svůj věk, stále závodí, jsou to hrdinové. 

Ženám v tomto věku bylo doporučováno, ať tam již nejezdí a že patří do sportovního důchodu. A to nemluvím o tom, co si musela po svém neúspěchu vyslechnout paní Špotáková. Pravda, tady to nebyla veřejnoprávní média, ale víc sociální sítě. A to byla síla. Znovu se potvrdilo, jak kapka jedu dokáže otrávit celý sud vína. Nesporné úspěchy byly rázem zapomenuty a hlavním předmětem zájmu se stala otázka, zda tam ještě ve svém věku měla jezdit. 

Nechci být nespravedlivá, nebyl to úplně mainstream, ale objevilo se to na můj vkus docela často.

No, je to zajímavé sledovat komentování a vyjadřování. Protože když se na to cíleně zaměříte, najdete takových tvrzení desítky. Ať žijí stereotypy. I v době genderové korektnosti:-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat