sobota 27. února 2021

Vilémov

Historické okénko ke dnešnímu dni míří k setkání českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho bývalého zetě, uherského krále Matyáše Korvína. Sešli se právě 27. února roku 1469, měli dohodnout mír. Matyáš slíbil, že dá pokoj:-) A také, že domluví smlouvu s papežem, který o Jiřím pořád prohlašoval, že je kacíř. Rozešli se smírně, ale jelikož Matyáš byl zjevně vyznavačem trendu, že slibem nezarmoutíš, tak nic z toho, co svému bývalému tchánovi slíbil, nedodržel. Hodně mě bavilo, když nám v Národní galerii dělali rozbor slavného obrazu Mikoláše Alše, kde je tato schůzka zachycena. My, s dnešními médii a vnímáním podtextu to už ani nedovedeme pobrat, je to prostě jen obraz, který Aleš nakreslil. Ale co všechno se z něho dá vyčíst, jak Jiřího vztah k husitství, tak Matyášovu nedůvěryhodnost, falešnost, jak je úlisný a je zcela jasný, že ten slib nedodrží... Prostě úžasné detaily, které lze na obraze najít. Stejně jako to, že byl ve své době vnímám jako manifest, jako protest proti dualismu, tedy vlastně politický manifest. A Aleš měl problémy, že ho namaloval. A Pražané před ním prostáli hodiny, dlouhé fronty se zatajeným dechem dešifrovaly, co všechno to znamená pro tehdejší neutěšenou politickou situaci.

Nu, asi bychom také nějaký velký obraz potřebovali. Nebo jiné médium, které by nějak poukazovalo na blamáž, ve které se nacházíme. Ale mistři typu Mikoláše Alše nerostou jako hrušky na stromech, tak si asi musíme počkat:-(

Obrázek, který zde je, je ilustrativní a vypůjčený z netu, konkrétně z wikipedie. Snad tímto prohlášením činím zadost autorskému právu:-)




Žádné komentáře:

Okomentovat