středa 4. října 2023

Obvyklé zoodilema

 Zase jedna návštěva v zoo. V Praze, kam může i pejsek.  Chodíme sem poměrně dost často. Na to, že vlastně nevím, jaký mám k těm všem zahradám vztah, možná až moc často. Ale tu pražskou máme rádi, minimálně proto, že je tu prostor. Stejně se vždycky neubráním myšlence, zda je zoo pokrok nebo týrání, ale to nechci řešit. Hlavně na to není odpověď, nemůžu s tím nic dělat, tak snad jen naše vstupné a další investice zvířatům trošičku pomůže.

A co nás zaujalo? Lední medvěd. Byl sám a na první dobrou se tentokrát výborně bavil ve vodě. Dělal divy. Bylo to zajímavé, pozorovat jeho radost. Na to, zda se nenudí, není mu tady vedro a zda to není na medvědí hlavu, ten malý prostor a všechno kolem, na to jsem si zakázala myslet. 



 Veverky se snad moc nenudí, ostatně můžou zalézt pod zem. Navíc vypadaly,že je návštěvníci zajímají.

                                                  Dikobraz nám ukázal, co si o nás myslí:-)
                                                       Psa ušatého jsme vůbec nezajímali:-)



Sloni tady mají prostor, to je paráda. Zažila jsem zahradu, kde osamělý slon vypadal, že mu hráblo. Na miniaturním prostoru se zoufale hýbal ze strany na stranu. To tady se viditelně mají dobře. Nebo přinejmenším lépe:-)

Žirafy jsou nejkrásnější. Mají i krásný a velký výběh. A nová vyhlídka vás zavede až skoro k nim. Koexistují tam s nimi i sysli, je to hezký kout zahrady. A žirafy fakt majestátní...


                                   Nelze vynechat naše oblíbené surikaty. Ty nikdy nezklamou:-)




                                       Porovnání zatím dopadlo dobře, v náš prospěch:-)

                                                  Něha sama. Na skále krásná mateřská láska

                                        A zachmuřený taťka v klidu dole. Aby na ně viděl:-) 

4 komentáře:

  1. Máte pravdu, člověk nad tím nemůže moc přemýšlet. Naštěstí se za poslední roky mnohé změnilo k lepšímu. V Ostravě a ve Zlíně- Lešné určitě. Spíš mi vadí cirkusy se zvířaty. Občas k nám na vesnici zavítají a brečela bych, když vidím ta velká zvířata zavřená na malém prostoru. Jitko, stejně se mají nejlépe ti naši čtyřnozí parťáci, což? 🙂 Hezký den a držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, máte pravdu, cirkus to je peklo. Ale snad už se pomalu blíží doba, kdy bude cirkus jen artistické umění, bez zvířat. A ti naši psí mazlíci, to je pravda, ti se mají:-) Myslím, že nemají důvod si stěžovat. Hezký den.:-)

      Vymazat
  2. Přiznám se, že já patřím k velkým příznivcům zoologických zahrad. Tedy takových jako je ta pražská. V záchraně mnoha živočiných druhů mají svou nezastupitelnou pozici. Ty malé, soukromé, to je úplně jiná kapitola.
    Nevím, zda jste zaregistrovala, jen tedy doplním, že lední medvěd je sám, protože jeho parťačka Berta musela být nedavno kvůli neléčitelnému nádorovému onemocnění utracena. Další samici ZOO pořizovat nebude, právě kvůli stavu a nevhodnosti stávajícího pavilonu. Nyní je dokončována dokumentace pro výběr zhotovitele nové expozice Arktida. Ten by měl ledním medvědům poskytnout optimální podmínky.
    Krásné podzimní dny přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, děkuji. O Bertě jsem četla, o nové expozici jsem nevěděla. Souhlasím s Vámi , určitě minimálně ohledně záchrany mnoha druhů zvířat. Já sama vlastně nevím, nemám jasný názor a nejsem útočný kritik. Spíš je to právě dilema. Záchrana druhů, ale když vidím třeba orla nebo i supa v kleci, jak si nemohou létat, to už vnímám jako velké omezení. Tapír tam vždycky spí v rohu, na jednom místě, tak se asi taky nudí. Ale to už si asi domýšlím a něco mu podsouvám. Navíc, ta pražská je rozlehlá a chodíme tam často, takže jsme vlastně také příznivci:-). Ty soukromé, souhlasím, to je jiná kapitola. Děkuji a třeba se někdy v té pražské potkáme:-) Hezký den.

      Vymazat