pátek 27. října 2023

Jdete do devítky?

Další z mnoha ministerských nápadů jak ušetřit na školství je objevná myšlenka o zrušení devátých tříd. Jako by už to tady několikrát nebylo. Jsou generace, které ani devítku nezažily, jiní ji měli jako sběrnou, volitelnou či z nutnosti. V posledních letech se povinná školní docházka ustálila na devíti letech, ale jde o stálost značně nejistou. Pořád se o ní diskutuje.

A k ničemu to nevede. Jde vždycky o nějaký nesmyslný, potažmo populistický výkřik, který má navodit iluzi, že se o školství smysluplně přemýšlí a nediskutuje. Mě osobně napadá praktická otázka, jak by takové avizované rušení devátých ročníků probíhalo? Myslí to pan ministr tak, že by v jeden rok, onen kýžený rok nula, přicházely k přijímacím zkouškám na střední školy zároveň děti z dobíhající deváté

 a končící osmé třídy?

 Pěkná idea. Zejména v situaci, kdy stávající kapacity středních škol nestačí, nové se budovat zjevně neplánují a kdyby, nedej bože, někde akčně školu měli, ministerský výnos jim pro změnu zabrání přijímat nové pedagogy. To aby se naplnilo další moudré předsevzetí, kterým je snižování počtu kantorů

a jejich propouštění. Aby se ušetřilo.

Pak mě zajímá, co by se dělo s těmi nepřijatými dětmi? Šly by do pracovního procesu? V době rostoucí nezaměstnanosti další skvělá myšlenka. Navíc trochu koreluje s další ministerskou vychytávkou, která zní o povinné desetileté docházce. Jako že si děti po osmičce ty další dva roky povinně někde dodělají. Na nějaké střední, která je přijme.

Také bude potřeba vyřešit otázku, co s učivem zrušené deváté třídy. Nacpat ho do švp nižších tříd nebo ho úplně vynechat? Trendem je totiž redukce učiva, tak vymazání vzdělávacích témat z deváté třídy bude asi moderním krokem. Navíc existuje umělá inteligence, která určitě dětem s radostí ve všem vypomůže. A nedovzdělanost má sice řadu stinných stránek, ale i jednu dobrou, co nevíte, to vás netrápí.

Podle mého by bylo nejlepší zrušit školní docházku úplně. Aby se ušetřilo stoprocentně. Nejlepší by bylo, kdyby děti rovnou nastoupily do nějakého pracovního procesu za minimální mzdu. Jako kdysi v počátcích průmyslové revoluce. O školství by se přestalo spekulovat a ekonomika našeho státu, zmítaná inflací, by jistě zajásala. Tolik pracovních příležitostí.

Nelze samozřejmě vyloučit, že by se nějací rebelové, toužící pro vzdělání, v tomto dokonale úsporném balíčku objevili. Anomálie se totiž objeví všude. Podnikatelé ve školství by tak časem přišli na výdělečnou myšlenku, že podobně nastaveným dětem nabídnou vzdělání za úplatu. S devátou třídou jako bonusem.

 Předpokládám tedy, že ministerský návrh se vším počítá.

Trochu problém může být i s rodiči, kteří by měli podle našich zákonů do vzdělání svých dětí také vnášet podobně inovativní prvky o jaké se snaží ministerstvo. Ti, co nemají pro potomka uplatnění na trhu práce by dokonce rebelsky mohli požadovat, aby do té školy prostě chodil. 

Pro politickou reprezentaci jsou to ale jen výkřiky do tmy. I když na druhou stranu, před volbami by možná k jejich vyslyšené dojít mohlo. Z toho logicky plyne poučení, že pokud chceme ve školství nějaké zásadní a pozitivní změny, které mají hlavu a patu, vycházejí z praxe a nějaké logiky věci, pak asi v předvolebním roce. A pokud budeme dostatečně rychlí, neskončí to jen oblíbenou floskulí o školství jako prioritě, ale třeba se i něco smysluplného prosadí. Jestli to ale bude zrovna zrušení deváté třídy, tím si nejsem tak úplně jistá.



Žádné komentáře:

Okomentovat