Vývoj nezastavíš.
Tuto logickou myšlenku nechci vůbec zpochybňovat, spíš se krátce zamyslet nad
tím, jak si to v určitých etapách vývoje sami vlastně ani neuvědomujeme.
Často totiž máme pocit, že právě nyní jsme dospěli do vrcholného bodu, kdy vše minulé
je zpochybněno a nyní bude všechno již jen takto.
Pravda, zběsilý vývoj elektroniky tento úzus
poněkud naboural, protože třeba v oblasti IT zastaráváme už po půl roce a
chodíte-li si třeba s rok starým modelem telefonu, někteří lidé (například
prodavači v O2J)
na vás koukají jako na zarytého staromilce.
Přesto tento trend vnímání pokroku a nepokroku stále ještě
mnohde přetrvává: v životním stylu, zdravé stravě či třeba ve způsobu
vzdělávání.
Znám z vyprávění, jak kdysi přišlo do módy hliníkové nádobí. Místo klasických jídelních souprav se
v té době v kuchyni preferovalo nejmodernější nádobí z hliníku.
A s ním přišlo přesvědčení, že ve vývojové fázi jsme nyní na vrcholu.
Kdo by ovšem chtěl
vařit v hliníku dneska, je považován za sebevraha a absolutního nýmanda.
Už dávno máme jiné trendy.
Často jim také podlehnu v domnění, že dělám pro sebe a
své blízké opravdu to nejlepší, protože to je přeci špička ve výzkumu a vývoji.
Kupříkladu jsme se kdysi nacpávali špenátem v domnění, že pro svoje zdraví
a přísun železa nemůžeme udělat více. Ne snad, že by dnes bylo dokázáno, že
špenát nějak škodí, ale s tím železem to zase žádná sláva není.
V oblasti stravování se podle mýtů z našeho
dětství lze tak maximálně bavit, rozhodně ne zdravě stravovat. Třeba mléko je dnes
takřka na indexu, moc se nemluví ani o sóje, kdysi top hrdince v nových
potravinách. Kuřecí maso kupované je
dneska také spíš pro hazardéry, protože ta hormonální smršť v průmyslově
pěstovaných kuřatech je vhodná pro cokoli jen ne pro zdravé stravování. Jenže
chovejte si ve městě v paneláku vlastní, ekologicky nezávadná kuřataJ .
I vzdělávání má svá vývojová specifika. Zatímco kdysi dávno
byli klasičtí dyslektičtí žáci vnímání jako problémoví čmaropisci, kteří se
navíc neučí a nikdo se s nimi nepáral, dnes je takřka kde kdo označován za
ADHD a pářou se s nimi naprosto všichni.
Třeba dnes tolik
pranýřované kouření bylo v určité vývojové etapě považováno nejen za
módní, ba
i za zdravé a léčily se
s jeho pomocí i některé choroby (viz třeba koktání ve filmu Králova řeč:-))
Jistě existuje mnoho dalších medicínských top, které dnes už
považujeme za přežitek a rozhodně bychom se jejich pomocí nechtěli léčit,
zatímco ve své době šlo o vrchol poznání.
Hezkým příkladem může sloužit zubní technika. Ne snad, že
bych v dětství chodila ke kováři, ale tu bolest a panický strach z vyspělé
socialistické vrtačky si pamatuji dodnes. Pravda, podvědomě tam nějaká ta obava
zůstala a slyšet vrtačku v okamžiku, kdy čekám v čekárně, mi dodnes
moc dobře nedělá. Ale ve skutečnosti je dnes návštěva u zubaře tak trochu jako
relaxační hodinka na kosmetice. Jsem tedy ve výše popsaných souvislostech
strašně zvědavá, jak to bude vypadat za dalších deset či dvacet letJ.
Zajímavé by bylo porovnat špičky i v jiných oborech,
kam běžně nenahlížíme. Nebo naopak tam, kde si stále myslíme, že top již bylo
dosaženo a to, co provozujeme dnes, je spíš sešup dolů než cesta k dalšímu
vrcholu. Třeba v oblasti kultury a umění, minimálně té široce dostupné, to
tak vnímám. Některé špičky jsou prostě (stále) nepřekonané a troufám si tvrdit,
že nové top hned tak nenastane. Takže vývoj nezastavíš, jen v některých
oblastech to jde poněkud ztuha či opačným směrem.
Naskýtá se logicky otázka, jak je to v mezilidských
vztazích? Tak to je i v horkém létě dost tenký led…Možná někdy
v dlouhých podzimních večer přijde podobné téma na přetřes, protože najít
tady ten top je dost obtížné. Je to vlastně pořád ve vývoji (tedy to si alespoň
myslím jáJ) ……
Žádné komentáře:
Okomentovat