pátek 23. února 2024

Stávkujeme

 Stávkování či různé demonstrace u nás mají většinou prapodivnou příchuť. Navzdory tomu, že právo na stávku je zákonem dané, ti, kteří se ve finále k nějakému podobnému způsobu nesouhlasu uchýlí, jsou většinou trvale dehonestování a žádný výsledek stávka či nějaká demonstrace stejně nepřinese. 

Kupříkladu traktory v Praze. Zmíním je nejen proto, že jde vlastně o probíhající akci, tedy aktuální, ale i proto, že k zemědělství mám profesně hodně daleko, moc toho o jeho problémech nevím, tak mohu hodnotit z pozice pozorovatele. 

A co vidím. Vyzývavé titulky, že traktory se valí na Prahu. Vy ostatní zůstaňte doma, do práce se nedostanete. Traktory zablokují příjezdové cesty... A aby toho nebylo málo, z nejvyšších míst zní jen pohrdavé, že ti, co do to všechno organizuji, traktor nikdy neviděli 

a rozhodně s ním nejezdí, tudíž nemá smysl stávku brát vážně...

Ale nikde jsem nezachytila výzvu, pojďme o tom diskutovat. Pojďme se bavit o tom, proč to mají zemědělci obtížné, proč jsme dopustili likvidaci domácí zemědělské výroby, proč zemědělcům nabízíme minimální výkupní ceny obilí, tedy ceny, které jsou pro ně likvidační... a mohla bych tak pokračovat desítkami dalších otázek.  

Obecně ale vnímám spíš rozdmýchávání napětí, slyším, že celou stávku organizuje nějaká obskurní organizace, zemědělci že s ní nesouhlasí, že jde hlavně o dotace, opakovaně zní mantra, že traktory se valí na Prahu a to je vše. 

Takže vlastně nevím. 

Podobně, jako když se v listopadu stávkovalo ve školství. Mediální zkratkou se na veřejnost dostávala omletá informace, že učitelé chtějí víc peněz, sem tam sice někde zaznělo, že jde i o kuchařky, uklízečky a školníky, aby to celé ve finále překryla informace, že si to celé ukradli nějací prapodivní sympatizanti agresivní válečné politiky. 

K žádné diskusi to nevedlo, veřejnost, naštvaná na učitele, si odnášela většinový pocit, že v těch školách nevědí, co chtějí a ve finále, když nedávno zveřejnilo ministerstvo rozpočty / když tedy mělo jít hlavně o peníze,/ na na uklízečky ani kuchařky se nakonec stejně nedostalo. Doplnila to rádoby vtipná poznámka, že uklízet můžou učitelé, mají přestávky. 

A vařit vlastně taky, v rámci nějaké rodinné výchovy, takže vlastně uklízečky ani kuchařky nepotřebujeme...

A tak to dopadlo i se zemědělci. K žádné diskusi to zjevně nevede, veřejnost, naštvaná, že nemůže postávat v běžných kolonách, ale musí se motat mezi traktory,  si odnese většinový pocit, že zemědělci jen berou dotace a pořád by chtěli víc, a navíc, celé to organizovala obskurní organizace, takže žádná společenská diskuse není třeba..

   Stávka a demonstrace je prostě v našich reáliích prapodivně přijímaná věc. Respektive nepřijímaná...


A zajímavý edit: za mě, víc traktorů do Prahy:-). Tak skvělou dopravu jsem už dlouho nezažila, cesta do práce jako víno, nikde nikdo:-) 




Žádné komentáře:

Okomentovat