pondělí 24. července 2023

Lázně

 Mariánky nabízejí i jiné lázně, než ty klasické. 

Knižní.

Je to akce pro malé nakladatele a knihkupce, které  jsem se letos mohla zúčastnit. Jde o báječnou akci, pro knihomoly jako dělaná. Vzaly mě tam 2veverky.

 Na kolonádě tam knihkupci nabízejí své knihy, podobně jako na Světu knihy. Ale zde, v lázeňské atmosféře, s bohatým doprovodem, to má svou jinou, zjevně neopakovatelnou atmosféru. Město nabízí ospalé lázeňské tempo, relaxační místa v podobě kupříkladu Římských lázní či klasického balnea. 

Knižní lázně nabízejí relaxaci ducha. A to nejen v podobě knih, ale i zajímavého doprovodného programu, který celý festival provází. 

Seznámila jsem se zde kupříkladu s akcí  Pecha Kucha, která se mi hodně líbila. 

Hodně zajímavé, a pro mě tak nějak i symbolické, bylo setkání s Jindřichem Mannem. Přijel jsem propagovat svůj román Stříbrný kouzelník, který vydal Labyrint. Jindřich Mann byl okouzlující. Nejen tím kouzelníkem, ale svým šarmem, humorem, vlídností. Setkání s ním byl zážitek nejen literární, ale hlavně silně lidský. 

A svou symboliku jsem viděla v tom , že konec s Thomasem Mannem provází setkání s Jindřichem Mannem. Taková symbolická tečka.

Co tedy Mariánky jako město / tedy ono turistické centrum/ moc nenabízí, je možnost se nějak dobře najíst. Jídla většinou předražená, kam se hrabou pražské ceny. A ta předražená jídla ještě většinou nic moc. Je pravda, že kdo hledá, asi i najde, ale obecně to gastro friendly tady opravdu moc nebylo. 

Ale protože šlo hlavně o ducha, tak žaludek musel počkat:-). Jiné zážitky byly top..


.






























Žádné komentáře:

Okomentovat