pondělí 17. července 2023

Kartou nebo hotově

 Nějak mi to nedá, abych krátce nereflektovala mediální "spor" o to, zda je známkou zaostalosti či vyspělosti to, jak platíte. Kartou nebo hotově? Jde patrně o relikt okurkové sezóny, kdy se hledá skandál tam, kde není.  

I když...:-)???

  Vnímala bych to tak, když lze platit oběma způsoby, neměl by být jeden z nich zatracován ani upřednostňován.  

Často se tak děje. Většinou tedy směrem proti kartě, only cash, zní často v českých hospodách a prodejnách. 

Na situaci, že lze platit jen kartou a hotovost odmítají jsem ještě nenarazila. 

   Je zajímavé sledovat diskusi na internetu na toto téma. Je většinou dost nesmlouvavá 

a radikální, ostatně jako vše, oč se lidé ve veřejném prostoru přou. 

    Zní tam odsudek těch, co přijímají pouze cash, že chtějí okrádat stát. Podle rétoriky, že všichni podnikatelé jsou potencionální zloději. To se, myslím, už povedlo, vrazit tento klín do společnosti, tahle kdysi vládní floskule si vesele žije svým vlastním životem a letní neochota některých živnostníků nepřijímat karty tuto báchorku jen přiživuje. 

   Z druhé strany je zase totální odsudek těch, co chtějí platit jen kartou, že jsou to pražští  zpovykanci. 

Ti  ostře kontrují osočením ze zaostalosti, protože kdo by dneska chtěl tahat po kapsách či kabelkách hotové peníze, jen nějací staromilci...!.

Nu, je to zajímavá diskuse, jestli se ovšem arogantním útokům na opačný názor dá říkat diskuse. 

Nicméně, vedlo mě to k zamyšlení, jak to mám já. A ke které skupině se kloním....?

  Asi k té kartové, ráda platím kartou. A není v tom nijaký pokrok, jen to utrácení míň bolí...

A pak je to praktické tehdy, když jdeme kamkoliv, tak mobil tahám vždycky s sebou. 

    Ale když mě pak přepadne paranoia a uvědomím si, co všechno o sobě placením kartou prozrazuji, jak je zmapovaný každý můj krok, sahám v panice po drobných. 

Ty  ale mnohde nechtějí, takže se musím vrátit ke kartě.  Začarovaný kruh.

  Občas to střídám, ale nejlepší je asi neutrácet vůbec. Většinou tak činím tam, kde nabízejí nevlídné podmínky, jako že musím utratit tolik a tolik, aby kartu vzali. Nebo tam, kde mi nepříjemně nenabízejí jinou možnost a jen vyzývavě vyhrožují, že u nich only cash. 

  Takže vlastně letošní léto docela ušetřím, minimálně podle rozvířeného mediálního problému, že prý ty karty prostě nikde nechtějí brát.  

   Ačkoliv, jak vnímám během letního cestování, jde o bouři ve sklenici převážně pražské vody. Jinde to asi zas tak moc neřeší, platí se totiž většinou hotově. Minimálně na všech plovárnách či ve všech hospůdkách mimo město to tak bylo. A nikdo nijak nebrblal, prostě každý platil na dřevo....

Tak nevím, je to realita nebo pseudoskandál novinářů v okurkové sezóně. Opravdu tak roste počet těch, co nechtějí kartu vzít? Musím cestovat s naditou peněženkou, protože s kartou moc nepochodím?

A jak to máte vy, kartou nebo hotově?

Mně se v letních vedrech dokonce stalo, že jsem na obchodníkův dotaz, zda budu platit kartou nebo hotově, tak nějak automaticky odpověděla

"hotově kartou"

Takže tak to asi mám já:-)




Žádné komentáře:

Okomentovat