pátek 14. července 2023

Demonstrace

 Dnešní média jsou docela přeplněná událostmi z Francie, kde jsou demonstrace na denním pořádku, zapalují se auta, ničí majetek a dokonce i vraždí lidi.  Sleduji to docela s úžasem, možná i ze znechucením, protože Francii a Paříž mám ráda a tohle barbarství mě docela děsí. Nicméně, viděno pohledem dnešního výročí, není to ani zdaleka poprvé / a bohužel asi ani ne naposledy/.  Jako by to měli tak nějak v krvi. ¨

Dnes slaví svůj velký svátek, dobytí Bastily. Začala tím Velká francouzská revoluce, která změnila úplně všechno. Zaštítila se krásným heslem, svoboda, rovnost, bratrství, ale to je právě to baroko pro oko. Krásné to zní, dnes by to vyjímalo na sociálních sítích, jak je to moderní motto. V reálu šlo o akt násilí a primitivní síly, takové barbarství, které nakonec slavně zvítězilo. A Francouzi ten den dodnes velkolepě slaví, život se většinou zastaví, všude ohňostroje a radost. Párkrát jsem v ten den reálně ve Francii byla a opravdu to tak bylo. Co bude letos, nevím. 

Ale revoluce se jistě připomínat bude. Dobytí Bastily, která jako budova už neexistuje. Nicméně, 14. 7. 1789 byla dobyta. Představovala symbol monarchie. 

Asi proto zdivočelí dobyvatelé zničili kde co. Násilí se stalo programem. Zajatému veliteli Bastily uřízli hlavu a za veselého zpěvu ji napíchnutou nesli ulicemi. A jelikož nikdo nijak nezasáhl, nikdo nic nezpochybnil, stalo se to normou. Ničení a vraždění, násilí a destrukce. 

A zjevně to trvá dodnes. Já to tak tedy vidím, i při letmém pohledu do současné Francie. Pod záštitou líbivých a zdánlivě pokrokových hesel se dějí pěkná zvěrstva. 

Jako kdysi ve slavné revoluci, tak i dnes, nejen na pařížských ulicích. 

Přesto je ve Francii 14. červenec státní svátek. 

Tak si ho dneska připomínáme. A raději tím lepším z francouzských reálií:-) Vínem, sýrem, šansony, krásnými knihami:-) 

Protože Francie ve své lepší podobě je pořád ta sladká Francie..... Bonjour:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat