neděle 2. července 2023

Bitevní pole

 

    Někdy mě napadá, že léto, navzdory své mírumilovné pověsti dovolenkového času, je dobou mnoha válečných konfliktů a stěžejních bitev. Z nějakého důvodu na tyto události zapomínáme, možná raději, protože kdo by chtěl v létě místo lenošení na pláži někde válčit?  

   A tak z našeho kolektivního vědomí nenápadně mizí kupříkladu bitva u Zborova, která proběhla  

2. července roku 1917 a během první republiky se připomínala jako státní svátek. A i oslavovala, většinou spontánně..

Nadšenci do vojenské historie sice také  pravidelně rekonstruují bitvu u Hradce Králové ze 3. 7., 

ale jinak asi málokdo ví, že šlo o třeba o druhou největší bitvu devatenáctého století na našem území a o kanonýru Jabůrkovi se už ani nezpívá v hodinách hudební výchovy.

   V létě kupříkladu vypukla první světová válka a do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy.

Ve slavné bitvě na Moravském poli padl král želený a zlatý Přemysl Otakar II.

Ve stejný den, tedy na svatého Rufa, zahynul s údajným výkřikem, že toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal, Jan Lucemburský v bitvě u Kresčaku.

Zajímavou paralelou se jeví fakt, že zrovna na den svatého Rufa, což je 26. srpen, byla podepsána dohoda o rozdělení Československa. To sice nepřipomíná bitevní pole v klasickém slova smyslu, spíš jakousi zákulisní bitku, která  skončila vznikem dvou samostatných států. Byť v přeneseném slova smyslu to byla bitva jako hrom.

  Ale do letního  bitevního výčtu určitě patří nechvalně známá bitva u Moháče, která ukončila život mladinkého krále Ludvíka Jagellonského.

   Připočíst by se daly další válečné události z první i druhé světové války, čímž bychom definitivně smetli ze stolu mírumilovnou představu o letních měsících.

  Ostatně, co si budeme namlouvat, i v současných létech se bojuje a válčí.

Nechci ale do července a srpna vstupovat s válečnými myšlenkami, byť bitevní pole rozhodně nezmizela na smetišti dějin.

   Navíc, svých vlastních bitev má každý víc než dost, proto je asi lépe v letním mezičase bojové události vytěsnit a přát si, ať je léto žhavé nikoliv událostmi, ale jen vlastními zážitky.    

 I když zase pojem žhavé léto může v dnešní klimatické krizi docela provokovat a vést k dalším bitvám či potyčkám,  tudíž si asi raději navzájem přejme léto příjemně chladné.

Bez bitevních polí v jakémkoliv významu a podtextu.  










  

Žádné komentáře:

Okomentovat