čtvrtek 4. dubna 2024

Aprílové počasí

 Soudě podle náhledu do statistik meteorologů, podpořeným pohledem z okna, počasí už dávno nekopíruje ani kalendář ani lidové zvyky, což mnohé z nás může hodně zaskočit. Dělá si prostě co chce. Je to aprílové počasí nejen v dubnu. 

Na co jiného se ale v nejisté době spolehnout, když už nefunguje ani kalendář?

 Sice se dá poměrně spolehlivě nadávat na počasí, ale když není aprílové počasí jen v dubnu, pak je jasné, že každá nastavovaná kaše se časem přejí. 

Realita ovšem není zatím až tak tragická. 

Docela často se totiž ještě dodržují dávné tradice i pořekadla, zejména s dubnovým očekávaným nástupem jara. 

Bez ohledu na fakt, že je zima v podstatě už roky poměrně teplá, na jaro se pravidelně těšíme jako malé děti. 

Duben nám navíc nabízí jak bránu k jarním radovánkám, tak řadu zažitých zvyků. Kupříkladu tradiční aprílové žertování, pozorování hadů a štírů či dávné keltské rituály kolem Beltainu či-li Valpružiny noci. 

Na mnoha místech se i dnes můžeme účastnit stavění májky či prostě v duchu moderních trendů zažít wellbeiing v teple za pecí.

  Je zjevné, že nového významu právě nabylo i ono ustálené aprílové počasí, které už dneska vlastně nevnímáme jako typicky dubnové, ale stal se z něho spíš protimluv, zvlášť když není pochyb, že lepší z hlediska klimatu to asi hned tak nebude.

Aprílové počasí už není dubnovou výsadou. 

 Najít pevné body v takové dynamické době proto není vůbec jednoduché. 

Nejen v dubnu, ale v podstatě kdykoliv. 

Duben ale nabízí jednu, dosud trvalou, jistotu. Uvědomila jsem si to nedávno, když jsem listovala kalendářem ve snaze objevit nějakou dubnovou zajímavost, když už zmizela jistota aprílového počasí. 

 Nic nového pod sluncem jsem neobjevila, všechny dubnové zajímavosti už patrně byly zveřejněny. 

Ale listováním na mě dýchla ona trochu pozapomenutá jistota hezčích a delších dnů, probouzení se po dlouhém spánku a apatii, atmosféra probouzejícího se vzdušného a radostného jara. 

Ta nálada něčeho nového a zároveň vracejícího se prostě s dubnovými dny přichází zatím pravidelně, tedy nese určitou jistotu. Jako kdysi aprílové počasí. 

Užijme si tedy duben se vší parádou, protože nás znovu vrací do hry. A to není žádný apríl, ani nás za to dneska už nikdo neupálí.  

Prostě duben, ještě tam budem

Nikoliv za pecí, ale v znovuprobuzeném životním koloběhu. Který je zatím stálejší než aprílové počasí. 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat