sobota 11. září 2021

Belmondo

   Francouzský herec byl symbol. Jeho  jméno pojem. Stačilo říct o chlapovi, že je "Belmondo" a hned mu narostlo sebevědomí:-). 

Jeho jméno je i symbol doby. Doby, která nezadržitelně odchází. Zaskočilo mě jeho úmrtí, byť věk měl pokročilý a zdraví pochroumané. 

Ale chápu to, co řekl. Že ho to nebaví a děsí. Odcházejí jeho vrstevníci, mění se kultura, hodnoty. Ty se spíš snižují než mění, ale to je jiná věc. 

Prostě ho to přestalo bavit. A to je mnohem silnější ztráta motivace k životu, než nemoci a věk.  

Z mého života mizí kamarádi, řekl někde. Což je fakt, odcházejí jeden po druhém, rychleji, než bychom si mohli na to zvyknout.  

A tak jediné, na co si zvyknout musíme je, že svět je zase o něco jiný. Nic není jako dřív...

A také  bychom mohli obdivně zatleskat Francouzům, umí se se svojí legendou důstojně rozloučit. 


                              Obrázek je z webu ČT24


Já osobně vnímám jeho  odchod jako odchod většiny hvězd doby minulé, a totiž, že nenávratně zmizel kus mého dětství. Milovala jsem Zvíře, ale bavily mě vlastně všechny jeho filmy. 

A také se ve mně probouzí smutek, co všechno ten čas s námi dělá. Když vidím Alaina Delona, Pierra Richarda a další... a vzpomenu, jak se nám z nich podlamovala kolena... Nikdo nemládneme ( bohužel), ale někdy je to těžké vstřebat, co se během let s námi stane. 

Nu, zase je to asi jediná spravedlnost, jak se říká. Ale i ta by mohla být někdy slepá:-) jako ta reálná, leč není....:-)

 

1 komentář:

  1. Máte pravdu, Jitko, odchází naše mládí. Tehdy ještě byli muži opravdu muži.

    OdpovědětVymazat