sobota 25. prosince 2021

První svátek vánoční

 Zatímco u nás tedy svátky již běží naplno, mnohde se točí druhé i třetí kolo, podle toho, kolik babiček či tetiček přijíždí se svými koši naplněnými dary, jinde ve světě Vánoce teprve začínají. 

Zatímco náš Štědrý den vnímáme jako takřka hlavní svátek a užíváme si ho od samotného rána, pak jinde ve světě je to běžný pracovní den. A svátky začínají až dnes. Nu, jiný kraj, jiný mrav:-)

 Ač i u nás  panuje sváteční atmosféra, nechci psát o svátcích. Bylo by to takové nošení sov do Athén:-). 

Ale chce se mi připomenout výročí korunovace Přemysla Otakara II.  Je to můj oblíbený panovník, který je, podle mě, dost neprávem zapomenutý. A to navzdory své slavné mediální přezdívce, že jde o krále železného a zlatého. Ale to je asi tak vše, co se o něm ví. Snad ještě to Moravské pole, které ale nečekaně neleží na Moravě, ale kousek od Vídně. 

A proč tedy dnes zrovna tento velký Přemyslovec? Jelikož právě o Vánocích, v roce 1261, tedy je to kulatých 760 let, byl slavnostně v katedrále korunován na českého krále. Spolu s ním byla korunována i jeho druhá žena, údajně nejkrásnější žena tehdejší Evropy, šestnáctiletá Kunhuta Haličská. Jejich vánoční korunovace byla největší slavností té doby, společenská událost pro celou střední Evropu. 

A nastartovala i jejich vášnivé manželství, do kterého nechvalně zasahoval další vášnivec, Záviš z Falknštejna. 

Ale o Vánocích roku 1261 šlo o velkou slávu, korunovace v katedrále svatého Víta. Je to taková sváteční reminiscence dneška, mezi těmi kapry, krocany a vánočním cukrovím:-)

1 komentář:

  1. Jitko, děkuji za připomenutí střípku z naší historie. Je třeba se někdy poohlédnout nazpátek a připomenou si minulost. Přeji ti krásné svátky vánoční. Iva

    OdpovědětVymazat