neděle 10. března 2024

Výročí smrti Jana Masaryka

 Jak zemřel se pořád neví. 

Dneska je to sedmdesát šest let od smrti Jana Masaryka. Jeho smrt je pořád zahalená tajemstvím. A  myslím si, že se k obvinění toho a toho přistupuje hlavně podle toho, jaký systém je u moci, jaká nálada vládne, co je zrovna in. 

Tak  i proto se někdy hlasitě tvrdí, že šlo o sebevraždu, jindy je jasná vražda, jen se liší agenti. Někdy se také mluví o nešťastné náhodě, ale to není moc časté. 

  Nejvíc ve veřejném  prostoru rezonuje motiv vraždy. Zabili ho komunisté, případně ruští agenti. Jen nikdo nemá žádný jasný důkaz.

V současnosti zní taková verze, že ho z okna vyhodili jeho kolegové, respektive spolupracovníci. Přátelé!?

Za to, že vstoupil do komunistické vlády.  

Tedy nikoliv komunisté, ale kamarádi....

No, nevím, možné je asi všechno. A těch teorií je tolik...

  Pokud všem těm verzím nasloucháte a vykládá je zanícený příznivec daného způsobu usmrcení, většinou má argumenty tak silné, že věřit se tomu dá. Věřit se dá všemu.

S určitou dávkou cynismu se tedy dá konstatovat, že věřit si můžeme čemu chceme, podle své libosti, politického přesvědčení či vztahu k paranormálním jevům. 

Jak to bylo doopravdy se asi nedozvíme nikdy. 

Škoda. Docela by mě to zajímalo, jak to bylo doopravdy-

Kdysi jsem měla možnost navštívit jeho byt v Černínském paláci. Je to zajímavé místo, 

s dobovou atmosférou. Snadno se tam myšlenkově přenesete do dávné minulosti. 

Jen rekonstrukce událostí onoho dávného březnového večera a noci se ani tam nedaří. Je to prostě asi tajemství už navždy. Jako dávná vražda Václava III. v Olomouci. Takové historické kriminalistické pomníčky.

Jeden si tedy dneska připomínáme.




Žádné komentáře:

Okomentovat