pátek 22. března 2024

Psí Letná

 Letná má několik speciálních vrstev. Fotbalovou, o které jsem již několikrát psala. Hipsterskou, kavárenskou, kulturní...

Je i automobilová Letná, kde se řeší hlavně parkování a zelené balisety. Pak vztah řidičů a cyklistů, přičemž minimálně na sociálních sítích to vypadá na absolutní nesmiřitelnost a nenávist mezi zástupci obou skupin. 

Další specifickou letenskou skupinou jsou pejskaři. Letná je opravdu dog free, psů je tu asi víc než aut, jsou veskrze vítaní, mohou do obchodů, do kina, mají svůj kosmetický salón. dog toown, prostě život na Letné je opravdu pro (nikoliv pod) psa.  V něčem je to podobné jako u aut, zejména na sociálních sítích to vnímáte hodně silně, buď jste pro nebo proti. Diskuse o psím lejnu jsou na denním pořádku, mnozí se svou nenávistí k čoklům (cituji) a jejich pánům netají, zatímco ti druzí se zase sdružují ve své silné psí lobby, která společně čelí antizvířecímu "útlaku".  

Tomu se ale moc věnovat nechci, byť jsem to nedokázala nezmínit. Inspirací k úvaze mi dnes byly psí osudy.  Jak se tu pejsci objevují a pak zase mizí, jak někteří mají radostný život a jiní opravdu pod psa, kdy se celý den trápí o samotě v zavřeném bytě. Jak někomu psí společnost nahrazuje tu lidskou a že ne vždy je idea, že děti mají venčit pejska, tou opravdu správnou. 

Mnohdy se tu poznáváme hlavně podle psů. Když jdeme s Tobiášem, zdraví mě tolik lidí, že jsem vždycky překvapená, kolik lidí znám. Když se Tobiáš vypraví přede mnou, tak často vidím, jak ho oslovují a drbou lidé, o kterých ani nevím, že je znám. A když náhodou jdu letenskými ulicemi bez psa, nezdraví mě nikdo, ani ti, které si troufám poznat. Oni bez psa nepoznají mě. 

 Někdy někoho dlouho nevidím, pak se potkáme s jiným pejskem. Ten jejich původní zemřel. A že jsou to  často hodně smutné odchody. Někdy nemoc, jindy útok bojových psů, naposledy rakovina u malého pejska. Býval veselý, energický a v deseti měsících ho skolil nádor. To jsou pak smutná setkání. Psi, jak hodně žijí s lidmi,  vlastně mají i lidské choroby. Umírají na infarkt, cukrovku či prostě mají depresi. 

 Ale to už je smutná stránka věci. Dnes to mělo být hlavně to veselé psí Letné. Že patří ke koloritu čtvrti a žijí tady. Taková psí terapie

 






















Žádné komentáře:

Okomentovat