čtvrtek 7. března 2024

Co budeme slavit?

 

Nevím, jestli jde v březnu minout MDŽ. ..?

Třeba zrovna letošní březen je plný půlkulatých historických výročí, důvod k nějakému připomenutí bude pravidelně. Takže Den žen se tam oficiálně určitě nevejde, protože jde o zprofanovaný svátek spojovaný s minulým režimem. Povadlým karafiátem, oschlým chlebíčkem a opilými soudruhy, kteří oslavovali svátek žen většinou bez nich.

To je současná mediální vzpomínka na tehdejší dobu. 

Určitě nechci být aktivním revizionistou a něco z minulosti oslavovat nebo relativizovat. Ale MDŽ je přeci jenom asi celé trochu zdramatizované. Myslím si, že mnohde byl Den žen vnímán podobně, jako dnes svátek matek.  V domácím prostředí, samozřejmě. Tedy příležitost či možnost dát ženám doma květinu, většinou šlo (nevím proč) o hyacint. Asi na rozdíl od těch oficiálních karafiátů. Děti ve škole vyrobily přáníčka a tím to haslo.

Žádné politické proklamace to do domácností většinou nepřinášelo.

Přesto si tento březnový svátek nese cejch. Že jako není úplně korektní ho dneska připomínat. Protože je spojovaný s minulým režimem.

To je a nijak to nepopírám. Zajímavé je, že jiné konotace minulosti ve veřejném prostoru mnohdy nevadí? A některé jejich nositele dokonce glorifikujeme…?

Tím bych se ale dostala k nějaké politické glose, což nechci. Mám v úmyslu prostě jen připomenout mezinárodní den žen (úmyslně s malým písmenem, protože nejde o oficiální svátek), byť se dodnes připomíná v mnoha zemích světa.

Zvláštní je, že v době, kdy tolik adorujeme Ameriku, tento původem americký svátek vlastně ignorujeme. Na rozdíl, třeba, od únorového Valentýna, který už víceméně zdomácněl.

Den žen prostě slaví asi víc na východě, kam patřit nechceme.

 U nás si ho ale také můžeme letmo připomenout. Spolu s Gábinami, které mají svůj opravdový svátek.

 A aby to nebylo jen o MDŽ, tak osmý březen je také dnem, kdy vzniklo Nové město pražské, tedy respektive den, kdy Karel IV. vydal zakládací listinu k této části Prahy.

 Také jde o světový den ledvin, který vybízí k péči o tento důležitý orgán. Příležitostí k nějaké netradiční oslavě je tedy poměrně dost. 

Co slavíte v březnu Vy?







Žádné komentáře:

Okomentovat