pondělí 25. března 2024

Žoldnéř nebo žoldák?

Doba, kdy nám takřka za humny duní děla, přináší do našeho světa i občasné diskuse

 o vojenství a armádě. Ve škole se mi to kupříkladu děje více než tomu je v dobách klidových a bez hukotu tanků na doslech. 

Sama mám někdy takový smutný pocit déja vu, když se (podle mě dost bezstarostně tedy) mluví o možnosti jaderné války. Jako bych viděla ta dávná děsná dětská cvičení v igelitových sáčcích a plynových maskách podbarvená ječivými příkazy, že zalehnout je třeba směrem k epicentru výbuchu.  

 No, tak to se naštěstí neděje, ale určité drobné vojenské prvky se mi do debat dostávají. Nedávno kupříkladu šlo o jazykový význam slova žoldák či žoldnéř. Zastávala jsem názor, že žoldák je spíš hanlivý výraz, zatímco žoldnéř je asi běžný současný voják. 

Nicméně, moji studující oponenti to tak nevnímali, jim to spíš splývalo. Dva výrazy pro jednu činnost. 

A než jsme se dobrali nějakého relevantního výsledku, slyšela jsem v jakési televizní besedě, že dnešní doba už má pro tyto vojáky jiný termín a tím je kontraktor.

 Asi dle podpisu vzájemného kontraktu, myslím si. 

Někdy tedy vážně nevím, jestli ta jazyková korektnost není až přehnaná. Kontraktor??

 Jazyk se logicky vyvíjí, výrazy zastarávají, ale některé změny mně osobně přijdou prapodivné. 

Nu, ale zase na druhou stranu, jsem poučena, ani žoldnéř ani žoldák, ale kontraktor.

Na přetřes tím pádem přišla i jiná vojenská témata, kupříkladu povinná služba či ženy v armádě. Někteří by na vojnu i šli, ( někdy i šly). Vnímají to jako potřebné. 

Někteří se z toho obrazně osypali, to tedy v žádném případě. 

A většině to ale bylo ukradené, diskuse tohoto typu ve veřejném prostoru ani nezaznamenali. Z těch tedy patrně nebudou ani žoldáci ani kontraktoři😊.

Jak vnímáte žoldáka vy? Je to hanlivé, hovorové nebo je to prostě stejný jako žoldnéř?

I když v době kontraktorů je podobná diskuse už vlastně o ničem. Je z toho jen glosa

o vývoji jazyka:-).




1 komentář:

  1. Mně se nejvíc zamlouvá slovo voják. Žoldáka vnímám velmi hanlivě, daleko hůř než žoldnéře. I když ani toto označení se mi nelíbí. Kontraktor jsem ještě neslyšela, vůbec bych nevěděla, co si mám pod tím představit.

    OdpovědětVymazat