pátek 1. března 2024

Dáte si Smetanu?

 

Některá jména nabízejí příležitost ke slovním hříčkám. Kupříkladu Smetana může evokovat variantu sladkého života. Slíznutí smetánky. Prostě něco extra.

A hudební génius, který v březnu slaví dvě stě let, opravdu něco extra byl. Co se týká hudby, tak určitě. Druhého března 1824 se v Litomyšli narodil, v pivovaru.

 Jmenoval se vlastně Frydrych, jeho rodina byla více méně německá. Chlapec byl hudebně nadán, o tom nebylo sporu. Talent měl interpretační i kompoziční.

 Ostatní školní výuka už asi tak slavná nebyla, ale jako génius si to v podstatě mohl dovolit. Na rozdíl od jiných, bohem nepolíbených, repetentů.

Nechci ale opakovat fakta z jeho životopisu, těch letošních rok jistě nabídne přehršel. Spíš ho chci připomenout jako člověka, který si šel za svým, vnímal životní krásu a radosti a uměl si život užít. A to navzdory ranám osudu, z nichž nejhorší byla asi jeho hluchota na sklonku života.

  K těžkostem života jistě patří i ztráta jeho tří dcer, tuberkulóza jeho manželky či to, že fyzickou výškou nedosáhl ani sto šedesáti centimetrů. Byl vlastně malý velký muž. 

Co se ale týká vytrvalosti, zarputilosti a touze dělat to, co mě naplňuje, v tom byl opravdový velikán. 

Stejně jako ve své hudbě.

   Brprdalidvěhutačert je stará mnemotechnická pomůcka k zapamatování si všech jeho oper. 

Prodaná nevěsta je vnímána jako národní poklad, kterou znají snad všichni. A vznešená Libuše zase jako symbol všech slavnostních státnických událostí. 

Nejkrásnější, z mého úhlu pohledu, jsou jeho symfonické básně Má Vlast. Když slyším Vltavu, vnímám ( i při svém hudebním hluchu)  jako by opravdu zurčela naše nejdelší řeka, tak silný je to vjem.

 Ale to je v podstatě u každého Smetanova díla.

Snad proto je možné jeho jméno vnímat jako nomen omen. Uměl ze života udělat smetanu. Určitou dobu si užíval i společenskou smetánku, dokud ho tehdejší provinční politici nezačali přehlížet a málem ho ani na slavnostní premiéru jeho vlastní opery v otvíraném divadle nepozvali.

Ve finále pak skončil na bankovce.

Žijící pamětníci si vybaví barevnou tisícikorunu z osmdesátých let, ale kdysi byl i na bankovce s nominální hodnotou pět tisíc korun. 

Prostě, je tady v nějaké podobě už dvě stě let. 

Užijme si tedy v měsíci jeho narození smetanu, životní, hudební i lidskou. Březen je ideální, láme se zima, těšíme se na jaro. Se Smetanovou hudbou to jde určitě radostněji. Už přes dvě staletí. 

Dejte si březnovou (s)Smetanu..





Žádné komentáře:

Okomentovat