středa 13. března 2024

Na prahu nové éry

 V roce 1999, kdy jsme díky Václavu Havlovi stáli na prahu nové éry, jsme byli asi nadšení 

a plní důvěry v nové zítřky. Vstupovali jsme do NATO. Stáli jsme na prahu něčeho nového. 

Ostatně, v březnu jsme často na prahu něčeho nového. 

Vstupujeme do jarních měsíců či do nového časového období. 

Vstoupili jsme kdysi ale i do tzv. protektorátu či do intenzivní fáze revolučního roku 1848. Často  jsme v březnu  stáli na prahu něčeho, vstupovali jsme vlastně do neznáma. 

Prostě na prahu. 

Nikoli na schodech či za okny, nýbrž na prahu. 

Často toto úsloví používáme, že stojíme na prahu. A březen je pro jeho novou reinkarnaci jako stvořený. Stojíme na prahu světlejší části roku, na prahu jara a druhého čtvrtletí. Někdo se zjara ocitá na prahu manželství , jiný třeba na prahu důchodového věku. 

Prostě ocitnout se na prahu něčeho znamená být někde na břehu Rubiconu. Začíná se něco nového. Není cesty zpět. A většinou je jedno, zda máte před vlastním prahem zameteno či ne. Prostě stojíte na prahu a chystáte se vykročit novým směrem. 

Práh jako takový dokonce mohl stát u kolébky názvu města Prahy, kdy jakýsi tesař vyráběl práh ke svému domu v místě dnešního hradu. Ale to se rázem ocitáme na prahu českých bájí a pověstí, přičemž ta o prahu je asi méně známá než ta  o Libuši. Leč podprahově ji musíme akceptovat, protože nechceme Prahu vypraženou, ale raději s pevným prahem u svých základů. 

V podstatě jde o to, jak citlivý máme práh vnímání ( nebo bolesti). Někdo ho má výše položený, jiný ho snadno překročí. Má práh všeho nízko položený. Je tím pádem pak asi častěji na prahu něčeho nového...?

 Podobně jako my všichni, kdysi dávno, při vstupu do NATO.  Stáli jsme na prahu nové éry, většinově nadšeni a plusově naladěni. 

Nechť tedy i letošní březen je  prahem k něčemu novému a pozitivně zásadnímu. 

A když to bude "jenom" vlídné jaro, což podprahově vítáme všichni, bude to jistě krok dobrým směrem. 

Buďme tedy na březnovém prahu, připraveni, ať je  nová éra vytrvalá jako práh, který dal jméno Praze.

I my s Tobiášem jsme už celý měsíc na prahu nové éry. Tak snad to bude dobrá éra....

Zatím to tak po všech stránkách vypadá:-)



 









Žádné komentáře:

Okomentovat