pátek 7. června 2024

Vylodění

 Včera jsme si připomněli výročí osmdesáti let od vylodění v Normandii. Přímí účastníci již podle mého nemohu být mezi námi- myslela jsem si. Ale jsou, kupodivu. Sledovala jsem francouzské oslavy a někteří tam opravdu ještě byli. Nicméně, je jich málo. 

Ti, co se narodili v roce vylodění, jsou v pokročilém věku. Pamětníků prostě ubývá.

Když jsem kdysi dávno měla možnost vidět předchozí kulaté jubileum, už tehdy se říkalo, že jde asi o poslední možnost vidět přímé aktéry živě. A ejhle. Ta možnost je i letos.

Vždycky mě trochu udiví, jak lidé, co měli tak drsné mládí, někteří i rané dětství, to se vlastně kryje s válkou, s krizí..., tak se dožívají takové věku. Je to obdivuhodné. 

Obdivuhodně se výročí i slavilo.

  Francie  slavila ve velkém. Umí to. Precizní příprava a velkolepá show. 

Však také šlo o velkou událost. Zásadní. Urychlila konec války. Byla ale také nesmírně brutální, zdá se mi naprosto nepochopitelné, že ti vojáci našli tu odvahu a pustili se do toho. 

Pláže v Normandii v sobě pořád skrývají atmosféru té doby. Alespoň já to tam cítila. Stejně jako hřbitov těch, co tam zůstali. 

Památník mají Francouzi skvěle udělaný a udržovaný. A ty oslavy byly také takové. Viděla jsem jen v televizi, samozřejmě, ale i tak to bylo hezké. Den D. 

Určitě je dobré si ho připomenout. 







Žádné komentáře:

Okomentovat