čtvrtek 13. června 2024

Čtvrtek třináctého

 Čtvrtek třináctého rozhodně nemá takovou pověst, jako pátek třináctého. Ale protože podle mnohých je čtvrtek malý pátek:-), určitě stojí za to připomenout si, proč zrovna třináctka má tak špatnou pověst, že zdiskreditovala i jinak oblíbený den, jakým je pátek. Nejčastější vysvětlení je ze čtrnáctého století, kdy v pátek třináctého byl velmi smolným dnem pro templáře, ale možných vysvětlení je jistě mnoho. Možná rovných třináct.

Dočetla jsem se, že existuje i tzv. triskaidekafobie, což je fobie právě z třináctky. 

Pravdou je,  že lze mít fobii asi ze všeho, tak proč ne z čísla třináct. Ostatně, staví na tom patrně i hotely, které nenabízejí pokoj s číslem třináct, stejně jako letadla, kde není třináctá řada či mrakodrap bez třináctého patra. Z dvanáctého jdete rovnou do čtrnáctého, protože tak málo stačí k ošálení lidské psychiky a fóbie. Stačí, když je to jinak označené a pak klidně bydlí ve čtrnáctém, i když je to fyzicky třinácté. Je to spíš šílenost než fobie, ale zjevně to existuje. 

Bude to patrně taková třináctá komnata:-)

Já osobně mám třináctku ráda, stejně jako pátek. A kombinace obého mi nevadí, naopak, vždycky ji vítám. Dnes ale třináctka připadla na čtvrtek, v pátek nás čeká až v září a v prosinci. 

Napadá mě, zda lidé, kteří takovou třináctkovou fóbii reálně mají, opravdu existují? 

Možná je to jen jakási mediální floskule, možná reklamní tah pojišťoven, které hlásají, že skutečně je v takový den více nehod a úrazů. Pojistěte se a pátek třináctého bude v pohodě?? Nevím, sama nikoho takového neznám, ale pátek třináctého je prostě tk nějako zažitý. Proto nad ním dumám ve čtvrtek třináctého:-)

Protože prostě vždycky je všechno jinak...

Znáte někoho, kdo se bojí třináctého?







Žádné komentáře:

Okomentovat