neděle 2. června 2024

Den dětí

 Den dětí vnímám jako hezký svátek. Zmrzlina, zážitek, společný čas. Ladění na prázdniny, protože za měsíc už bude letošní školní rok minulostí.

 Letos tedy  den d důkladně propršel. Očekávaný déšť dorazil asi ne v úplně vhodnou dobu a řadu plánovaných akcí tak buď rozpustil nebo přesunul na jindy. Dětský den se tedy včera slavil víc v cukrárně než na hřišti. 

Není tady odjakživa. A ve velkém se slaví asi až víc v poslední době. Dřív se spíš jen připomínal, velké oslavy se asi nekonaly. Nebo si je nepamatuji:-)

O Dni dětí se ale mluví už od roku 1925, kdy v USA, v San Franciscu,  proběhl festival Dračích lodí. Mezi hosty byly stovky sirotků, které pozval čínský honorární konzul, který tak chtěl poukázat na nutnost péče o opuštěné děti.

Další krok byl učiněn po válce, reflektoval tehdy tragické události v Lidicích a Ouradouru. - zde doporučuji film Stará puška. 

Den pro ochranu dětí pak vyhlásila Mezinárodní federace žen v roce 1949.

Slaví se různě, někde i pod jiným názvem. U nás je to právě prvního června. A většinou jde o nějaké sportovní hrátky, soutěže, bazén či cukrárnu. 

  Někdy ale beru děti na hřbitov. Ďáblický hřbitov totiž skrývá smutný a v široké veřejnosti zapomenutý. dětský hřbitov. Někdy si myslím, že je cíleně zapomínaný, takové bolestivé věci nějak chceme z kolektivního povědomí vypudit. 

Aby se to nepovedlo, beru tam děti. Aby věděly. 

A do cukrárny jdeme až ex post. 

A na nedělní čtení určitě doporučuji  U severní zdi. 

Faktem ovšem je, že až zhlédnete  Starou pušku a přečtete U severní zdi, veselo vám nebude. 

Ale takoví jsme byli...

A myslím, že i jsme, jen o tom nechceme vědět.... 








Žádné komentáře:

Okomentovat