sobota 6. července 2024

Sokolové

 Sokolové v Praze cvičí už několik dní. Intenzivně a krásně. Osobně mám trochu pocit, že tomu některá média dávají  méně prostoru než bych čekala, ale minimálně Česká televize se snaží.  

Pokud tedy nejste osobně na nějaké cvičení. To je úplně jiný zážitek. 

Ale i zprostředkované je to krásné, silné a dojemné. 

Energické je cvičení lidí v plné síle, roztomilé cvičení těch nejmenších, čmeláčci dokázali totálně dojmout. A dojemné i obdivuhodné je cvičení těch nejstarších. Jsou tam lidé, co cvičí přes sedmdesát let. Dáma, která cvičila na letu před sedmdesáti šesti lety a cvičí i dnes. To tedy smekám.!!!

A celé je to krásně barevné, nabité energií a elánem.  Je vidět, že je to baví, je tam radost. 

 Docela dost  Karla Gotta,  zdálo se mi tedy, ale vlastně to tam asi patří. Gott, stejně jako "do pěti, do pěti, musíme být u maminky v doupěti:-)" . Navíc, některé texty jeho písní docela vystihovaly některé i moje pocity, třeba u seniorské skladby : být stále mlád...

Krásné!

   A když děti předávaly bílé růže těm nejstarším, tak to už se těžko lze ubránit nějakému dojetí. V tom je ten sokol neopakovatelný, že je  opravdu mezigenerační, propojuje. Má to myšlenku, soudržnost, odvahu. 

Ne nadarmo se vtírá myšlenka na odvážné odbojáře ze Sokola za války. Už když jsem psala Doskočiště, zaujalo mě, jak moc lidí, kteří do toho šli, bylo právě sokolů. Mají to prostě 

v sobě. 

   Dobré je, že dneska  na sletu všichni  mohou jen cvičit a užívat si. Že nemusí protestovat proti nastupující totalitě, jako sokolové v roce 1948.  Oni tehdy také asi nemuseli, ale chtěli a cítili to tak. 

Tehdejší slet se zapsal do historie i tím, že jeho účastníci se nebáli protestovat proti Gottwaldovi a jeho komunistické vládě. Oni jim za to slety zakázali a nahradili je spartakiádou. 

Další slety začaly až po roce 89. 

Baví mě třeba ten díl Básníků, kde je zachycena ta nálada a atmosféra, taková kronika doby, jak se po letech znovu začaly obnovovat staré tradice. 

 Ten letošní, tedy sedmnáctý, slet  už nic takového řešit nemusí, může jen pochodovat a cvičit. 

A cvičí krásně. 

Mně se to tedy líbí. 
















Žádné komentáře:

Okomentovat