pátek 5. července 2024

Letní svátky

 Letním volným dnům bezesporu vévodí Cyril, Metoděj a Jan Hus. Nikdo o nich určitě nijak nepřemýšlí, neptá se, proč zrovna tito svatí přinášejí volné dny nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Prostě jsou svatí a nesou první společné letní volno.  Jejich velkým poselstvím pro zrychlenou současnost je nádherné zklidnění celého města, všichni vyjedou na nějaký prodloužený víkend nebo první ze svých dovolených a město se ponoří do uvolněné prázdninové lenosti.

Jan Hus je v podstatě jasný, ví se, kdy byl upálen a který den si to tedy připomenout. S velkomoravskými bratry je to složitější, jejich dávná středověká road movie není tak přesně datována, navíc se ví (tuší), že dorazili někdy zjara, tudíž jejich červencový příchod je ryze účelový. Hodil se jeden svátek navíc! Také měli nenápadně ubrat trochu lesku kacířskému Husovi.

A dneska jsou z toho dva oblíbené volné červencové dny.

Jistě by se podobná sváteční invence dala uplatnit kupříkladu u svaté Markéty, která už roky vytrvale hází srp do žita, aniž by to někdo považoval za sváteční aktivitu.

Ostatně, letos by se hodila spíš nějaká olympijská aktivita, a tady se nabízí kupříkladu svátek Vítězslava či Viktora, kteří mají tu gloriolu výhry přímo v podstatě svého jména. To by bylo volných dní.

Dle tradice se z červencových svátků akcentuje nejvíc Anna, která přináší chladna zrána. Ale i ona by byla dobrou adeptkou na volný den, protože jak jinak se nachystat na temnější část roku než pořádnou volnočasovou relaxací?

 Vlastně každé červencové a srpnové jméno by si dokázalo obhájit svoje sváteční volno. Takže zůstaneme jen u velkomoravských bratrů a kacířského kazatele z Betlémské kaple. Léto totiž přináší svátek každý den, bez ohledu na to, zda se s ním pojí volno nebo nějaká tradice. 

Užijte  si ho jak to jen půjde. Nejlépe podle svých představ. Svátečně.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat