sobota 18. března 2023

Světový den spánku

Trojice dní před koncem zimy si získala sympatická privilegia a přívlastky. Za sebou se tak teď  vystřídají Světový den spánku, smíchu a  den štěstí. Samá pozitiva a takřka sociální jistoty:-) . 

Den spánku se připomíná vždy před prvním jarním dnem. Ráda si ho připomenu dlouhým

a nerušeným spánkem, skoro se nabízí varianta prospat minimálně celý den. 

     Docela mě překvapilo, kolik spánkových poruch existuje, není to jen moje známá varianta, když nemůžu spát.. 

Ale jsou to opravdové problémy, dočetla jsem se, že jde o insomnii, narkolapsii, noční můry - ty jsem dosud tak úplně za nemoc nepovažovala, spíš za blbý sny, ale je to diagnostikováno. V reálu si  to pak úplně neumím představit, asi je to pěkná hrůza, taková noční můra. 

 Patří sem i hypersomnie, spánková deprivace,  mluvení ze spaní, chrápání, náměsíčnost ( tu jedinou jsem asi znala), ale třeba spánková paralýza byla pro mě novinka. A dost možná, že by mi ji také klidně diagnostikovali. Mnohdy se tak asi opravdu cítím. 

Ale většinou spím dobře, hodně a ráda. Umím lehnout a spát. Umím také ponocovat, už tedy jen v formě nějaké práce či čtení, na mejdany to není, ale pořád patřím spíš k sovám. Skřivany obdivuji. A když náhodou musím hodně brzy vstávat, vždycky se divím, kolik lidí již funguje a žije. Je to pro mě jiný svět. Brzké vstávání prostě  pořád bolí. 

Proto jsem za den spánku ráda, mám důvod ho oslavit důkladným spánkem. Asi to není stěžejní cíl tohoto dne, připomínaného od roku 08. Tím je osvěta a připomenutí právě oněch spánkových poruch. Dokonce se prý dá mluvit o epidemii spánkových poruch. 

To se těm, co spí hodně a dobře, asi těžko vysvětluje...

 Když pak ale vidím děti ve škole, jak pospávají uprostřed dne, přemýšlím, zda jde o spánkovou poruchu, nudnou školní práci a ještě nudnější výklad učitele, nebo provokativní nezájem o vše kolem, či zda onen klímající jedinec šel spát až nad ránem, protože celou noc seděl u počítače?

 I tady lze asi hledat kořeny spánkových poruch, stejně jako v neustálém světelném či zvukovém smogu....

Tak je třeba spánek připomínat Světovým dnem spánku:-)

Ono to dlouhé a hluboké spaní pak asi snadněji vyvolává smích i štěstí, tedy atributy dalších dnů. 

    V těch největší radost, neřku-li štěstí, vidím v přicházejícím jaru. A lidé, spěte:-)










Žádné komentáře:

Okomentovat