pátek 26. července 2024

Láme se to

 Na Annu se háže hodně věcí. 

Třeba klasické : chladna zrána. 

Což asi bývalo víc pravidlem kdysi dávno, když se víc souznělo s přírodními cykly. Dnes je počasí natolik nevyzpytatelné, že těžko očekávat nějakou výraznou pocitovou změnu při ranních procházkách. Navíc, v současných vedrech jsou chladná ráda spíš vítaná než aby budila nějaké rozladění. 

I když ti, co tráví léto pod stanem, to asi vidí jinak.

 Anna hlavně láme léto. Už je viditelně kratší den. Vnímám svatou Annu jako takový privátní slunovrat. Víc, než ten červnový.

   Asi to tak v historii mělo víc lidí, protože existovalo mnoho anenských svátků. Tančilo se a zpívalo na počest Anny, tedy anenské zábavy, posvícení, zahradní slavnosti  či jen obyčejné anenské hudební večery. 

   Pražským Uhelným trhem dokonce  kdysi procházel anenský hudební průvod, který vyhrával k svátku všem Annám, zejména samozřejmě těm, které tady prodávaly. Pro tento účel byly stánky, kde prodávala nějaká Anna, náležitě vyzdobeny.  A tančilo se a hrálo celý den. 

Ve Vídni bývaly také velmi slavné Annenfeste. 

Takže kolem Anny to žilo. A jak Markéta, tedy ta svatá, házela srp do žita, tak Anna, dle pranostik, vede žence do pšenice. Prostě, co jedna světice započala, ta druhá nějak dokončila.

Ta lidová pořekadla a zvyky jsou opravdu zajímavé. Někdy až bizardní, jako třeba to, že někde si na Annu lidé nosili domů hrst hlíny z hrobů sebevrahů, s jejíž pomocí pak vyháněli z vlastního domu šváby. 

Nebo se nesmělo koupat v rybníce, na Annu. Že to prý způsobí prašivinu! 

Odhaduji, že v tu dobu už rybníky docela kvetly, tak nebylo / a není/ radno se v nich koupat, ale nechci tady rozebírat lidové pranostiky. 

Na svaté Anně mě nejvíc baví ta chladná rána, respektive rosa v trávě. Protože to láká k brouzdání orosenou letní travou, a to je jedno z mnoha letních potěšení. A ve dnech kolem svaté Anny, díky chladné rose, opravdu nejpříjemnější, tedy pokud opravdu ta chladná rána nastanou...












Žádné komentáře:

Okomentovat