sobota 8. června 2024

Kalendář

 Neřeším moc kalendář, ale v červnu docela ano, tam je to tak nějak automatické. Tím, že se vynoří vlídná předletní atmosféra, nastává konkrétní uvědomění si faktu, že červen je zde. Slunce a jahody. Kalendář nabízí hezčí část roku. 

Ukazuje se ale, že už nejde o tak jednoznačnou záležitost jako tomu bývalo kdysi.  Hned v úvodu šestého měsíce v roce nás třeba může zaskočit i ryze zimní počasí. 

„Je to možné?“ divíme se hromadně u meteorologických zpráv.

Otázka naoko vypadá nedůvěřivě, v červnu se přeci řeší pohoda a klid, žádné extrémy. Ale je to možné.

Neradi si přiznáváme, že výkyvy v počasí už nejsou výsadou jen zmrzlých mužů či Medardovy kápě z počátku měsíce.

V červnu přeci máme zažitou předletní pohodu a vlídné dlouhé večery s prvním grilováním, nechtěli bychom tento letitý stereotyp měnit. Ale časy se mění.

 Chce to prostě mít na zřeteli všechny možné varianty pro případ, že by se dávné pranostiky nenaplnily či se dokonce vytvořily nové.

 Pochopila jsem, že tradiční představy o předvídatelnosti počasí pomalu končí. Procházejí jakousi proměnou a možná taky definitivní změnou.

Dá se to očekávat. Horký duben a mrazivý květen naznačily mnohé.

Ostatně, něco podobného se děje nejen s počasím. Například na dovolenou už dávno mnozí vyrážejí bez ohledu na kalendář. Prostě, jak jen je to možné.

A v červnu je vlastně možné skoro všechno. Tedy kromě jediného, apatické rezignace. Můžeme očekávat deštivé dny stejně jako řadu tropických extrémů. Lze odjet na prázdniny či sledovat slunovrat od Karlova mostu, který Karel údajně nechal budovat

i s ohledem na sluneční činnost paprsků v nejdelším dni v roce.

  Ne, že bych všechno toto podrobovala nějaké kritice. Naopak. Jenom si někde v podvědomí myslím, že připomenutí dávných kalendářních zvyků není od věci.

Pokud by z toho někdo dovozoval, že se tak dá činit kdykoliv během roku, měl by samozřejmě pravdu. Nicméně červen jako zlomový měsíc k tomu nabízí nejvíc příležitostí. V zásadě totiž nabízí nejdelší dny a krátké noci, ale i atmosféru přicházejících prázdnin, kterou se v sobě neseme celý život. Protože kdy jindy zažívat něco neobvyklého než v létě o prázdninách. Tak se na všechna ta dobrodružství a změny v červnu hezky nalaďme.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat